Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

De Speyside Way. Foto: VisitScotland / Allan Jamieson

Uitzicht over de rivier de Spey bij Craigellachie. Foto: VisitScotland/Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden

  • Ga de uitdaging aan en loop een van Schotlands bekendste langeafstandswandeling!
  • Ervaar het wisselende landschap tijden een wandeling vanaf de Moray Kust naar de bergen van de Cairngorms.
  • Bezoek een of meer van de bekende distilleerderijen die u tijdens uw wandeling zult tegenkomen.

8 dagen
Hotels
B&B's
Guest houses
Vanaf € 2.415,- p.p.

Informatie over deze wandelvakantie

Speyside Way

De Speyside Way is een langeafstandswandeling van net iets meer dan 100 km vanaf het vissersplaatsje Buckie aan de Moray-kust naar Aviemore, aan de voet van de Cairngorms in het Cairngorms National Park. Het pad volgt de oever van de rivier de Spey, vaak over in onbruik geraakte spoorlijnen. Het landschap is afwisselend en mooi en natuurlijk komt u langs een aantal whisky-distilleerderijen in dit voor Schotland zo belangrijke whisky-gebied.

Hoewel de Speyside Way de gemakkelijkste is van de uitgezette langeafstandswandelingen, is het toch een mooie en plezierige uitdaging. Het is een vrij rustige wandeling en soms zult u het gevoel hebben dat u alleen op pad bent. U loopt de Speyside Way op eigen gelegenheid, zonder begeleiding. U krijgt gedetailleerde kaarten en uitgebreide beschrijvingen van de route zodat u weet wat er onderweg te zien is. Om de Speyside Way te lopen moet u in een goede conditie zijn.

Bij deze langeafstandswandeling regelen wij uw accommodatie en het vervoer van uw bagage. U hoeft alleen een dagrugzakje met zaken die u onderweg nodig heeft mee te nemen. De rest van uw bagage staat 's-avonds weer op u te wachten op uw overnachtingsadres. U overnacht in comfortabele B&B's, guest houses, Inn's of kleine hotels, gebaseerd op 2 personen die een kamer delen. Wij boeken voor u de best beschikbare accommodaties op het moment van boeken. Omdat echter in sommige plaatsen het aanbod van accommodatie erg beperkt is, is het tijdig boeken aan te bevelen. We proberen altijd om een kamer met eigen badkamer te reserveren, maar in het hoogseizoen is dat helaas niet altijd mogelijk.

Aan het einde van uw wandeling boeken wij nog een extra overnachting voor u in Inverness, zodat u nog een dag kunt nagenieten in Inverness en niet al voor dag-en-dauw vanuit Aviemore de trein naar Inveress hoeft te nemen om op tijd op het vliegveld te zijn voor uw terugvlucht.

De te wandelen route

Deze kaart toont bij benadering de door u te wandelen route van de Speyside Way (click voor een grotere afbeelding):

Bij benadering de route die u tijdens het wandelen van de Speyside Way zult lopen.

Programma van dag tot dag

Dag 1. Aankomst in Inverness
Vandaag vliegt u van Amsterdam-Schiphol naar Inverness, de hoofdstad van de Highlands. Geniet van een goede nachtrust in een B&B of Guesthouse.

Dag 2. Buckie naar Fochabers (17,5 km)
Vanaf het station in Inverness rijdt u per trein naar Elgin. Hier wordt u door een taxi naar het startpunt in Buckie gebracht. U volgt de kust in westelijke richting naar de monding van de rivier de Spey in Spey Bay. Het pad gaat vervolgens zuidwaarts, langs de oever van de rivier naar Fochabers, waar u de nacht doorbrengt.

Dag 3. Fochabers naar Craigellachie (21 km)
De Highlands tonen zich in al hun glorie terwijl u zuidwaarts loopt langs de Spey. Tegen het einde van de dag loopt u langs de voet van de Ben Aigen, voor u uw accommodatie in Craigellachie bereikt.

Dag 4. Craigellachie naar Ballindalloch (19 km)
De rivier en ook het pad buigen af naar het oosten. U wandelt nu door het Speyside whisky-gebied dus probeer niet alle distilleerderijen die u tegenkomt te bezoeken, maar geniet van een welverdiende 'dram' aan het einde van de dag.

Dag 5. Ballindalloch naar Grantown-on-Spey (24 km)
Het landschap verandert van karakter en wordt meer bergachtig, met de Cromdale heuvels in het zuiden het het Caringorm-plateau daar net achter. Het pad volgt nog steeds de oever van de rivier naar het leuke plaatsje Grantown on Spey (tip! Ga lekker een pie eten in de Craig-bar en doe Robbie onze hartelijke groeten).

Dag 6. Grantown on Spey naar Boat of Garten (17,5 km)
Het pad volgt een oude, in onbruik geraakte spoorlijn. Na een mooie en ontspannen wandeling over een aantal bospaden arriveert u in het bovenste deel van de Spey-vallei. De bossen met Schotse pijnbomen zijn het thuis voor veel wilde diersoorten die elders in Schotland zeldzaam zijn. Pas op voor de rode eekhoorns.

Dag 7. Boat of Garten naar Aviemore (10 km)
Deze laatste wandeldag is vrij kort en veel wandelaars kiezen ervoor om de route uit te breiden langs Loch Garten en Loch Mallachie. Deze lochs kennen een rijk dierenleven. Zo kunt u bij Loch Garten bijvoorbeeld de magnifieke visarenden zien.

Dag 8. Terug naar Inverness
Gefeliciteerd! Uw heeft de wandeling afgerond en daarmee een mooie prestatie geleverd. Een treinreis van 1 uur brengt u weer terug naar Inverness vanwaar u terugvliegt naar Amsterdam.

Foto's

Wat plaatjes om alvast in de stemming te komen.

De Telfort-brug bij Craigellachie in de Moray. Foto: VisitScotland/Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden
Uitzicht over een lochan bij Boat of Garten. Foto VisitScotland/Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden
Uitzicht over de rivier de Spey bij Craigellachie. Foto: VisitScotland/Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden
Onderweg kunt u diverse soorten wild tegenkomen, zoals herten, vissen, arenden en zeearenden.  Foto: Rupert Shanks
Wandelaars lopen de Speyside way van Buckie naar Aviemore,
De Strathspey Steam Railway. Het Station bij Boat of Garten. Foto: VisitScotland/Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden. Foto: VisitScotland/Paul Tomkins

Prijsindicatie (*)

Vanaf € 2.415- per persoon op basis van 2 personen die in de accommodaties een kamer delen.


Deze reis is inclusief


  • Retourticket Amsterdam-Schiphol - Inverness Airport
  • 7 overnachtingen in comfortabele B&B's, guest houses, Inn's of kleine hotels
  • Bagagevervoer van overnachtingsadres naar overnachtingsadres, tijdens de wandeling (1 tas van een redelijke grote en gewicht, maximaal 20 kg)
  • Een informatiepakket, inclusief een kaartmateriaal
  • Assistentie voor, tijdens en na uw wandeling.

Optioneel

Eventuele verlengingen tijdens de wandeling (niet in Inverness) is op aanvraag en afhankelijk van de beschikbare accomodaties.

(*) Een eerlijk verhaal... Wij stemmen elke reis af op de individuele wensen van de opdrachtgever. Daarnaast zijn de kosten van vluchten, overtochten, hotels en B&B's afhankelijk van de dag van de week, van het seizoen en van veel andere factoren. Ook kunnen sommige prijzen tussentijds nog wijzigen. Tel daarbij op de fluctuerende wisselkoers van het Britse Pond en u zult begrijpen dat wij de prijs van een reis niet op voorhand tot op de cent nauwkeurig kunnen bepalen. Wel geven wij een vooraf een prijsindicatie en geven we aan waarop die indicatie is gebaseerd. Zodra wij, in samenspraak met u, uw reis hebben samengesteld kunnen wij u een definitief reisaanbod doen.

Ook interessant!

De West Highland Way. Een van de bekendste meerdaagse wandelingen van Schotland. Foto: VisitScotland/Kenny Lam, alle rechten voorbehouden
Vanaf €1.440 p.p.

West Highland Way

9 daagse individuele wandelreis
Loop de bekende meerdaagse wandeling van Schotland.
Inclusief verblijf en bagagevervoer

Verken de paden die ooit door Rob Roy MacGregor werden gebruikt. Foto: Wilderness Scotland
Vanaf € 1.365 p.p.

Rob Roy Way

9 daagse wandelreis over de paden die ooit door Rob Roy MacGregor werden belopen.
Inclusief verblijf en bagagevervoer

Verken het nog onontdekte Cowal gebied in Argyll, Schotland. Foto: Schotland op Maat
Vanaf €1.365 p.p.

Loch Lomond & Cowal Way

9 daagse wandelreis van Loch Fyne naar Loch Lomond door het Cowal gebied.
Inclusief verblijf en bagagevervoer


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.