Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Crail Harbour. VisitScotland / Paul Tomkins, all rights reserved.

Centraal Schotland

Centraal Schotland

Centraal Schotland is verrassend veelzijdig. Pittoreske vissendorpjes, de golfbanen van St Andrews en de mooiste kastelen vindt u in Fife en Angus.

Als u via de rondweg van Edinburgh naar het noorden rijdt, via de nieuwe Queensferry Crossing, dan rijdt u Centraal Schotland binnen. Een paar kilometer verderop staat aan de kant van de weg een bord. 'Welcome in the Kingdom of Fife'...

Langzaam verandert het karakter van het land. Van de zacht glooiende heuvels van de Scottish Borders, komt nu Centraal Schotland, waar het wat ruiger is en waar de weg soms duidelijk uit de rotsen is gehouwen. Centraal Schotland rijdt men vaak 'doorheen' op weg naar de meer toeristische Highlands'. En dat is jammer, want ook dit deel van Schotland heeft veel te bieden, zoals pittoreske vissersdorpjes aan de Noordzee-kust, gezellige steden als Dundee en St Andrews, beroemd om haar golfbanen en historische kastelen zoals Glamis Castle. Dit is een van de mooiste kastelen van Schotland waar de 'Grey Lady' al sinds 1540 spookt. Vlak bij Perth staat Scone Palace, een werkelijk schitterend Georgiaans paleis wat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Schotse geschiedenis. Hier werden vroeger de koningen van Schotland gekroond, zittend op een blok graniet, de Stone of Destiny. Bij Scone Palace is een replica van de steen te bezichtigen. Het origineel staat veilig in Edinburgh Castle.

Ook wat betreft natuurschoon heeft Centraal Schotland ook zeer veel te bieden. Rustige lochs, rivieren vol vis, valleien met bossen en schitterend open heide en moerasland.

Er zijn zeer veel mogelijkheden om buiten te vertoeven, zoals bijvoorbeeld een langeafstandswandeling of klauteren en wandelen over rotsen aan de Noordzeekust of door een ontspannende rit met de auto te maken langs de grootse kustlijn kunt u de interessante erfenis van grotten, kastelen en oude vissershavens ontdekken.

Het is een gebied wat doordrenkt is van historie. De oude koningen van Schotland hadden hun residentie in Dumfermline, aan de Noordoever van de Firth of Forth, recht tegenover Edinburgh. Een beroemd gedicht, Sir Patric Spence, van een onbekende auteur herinnert hieraan:

The king sits in Dunfermline toun,
Drinking the blude-red wine,
"O whare will I get a skeely skipper
To sail this new ship of mine o?"

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.