Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Foto: VisitScotland/Kenny Lam, alle rechten voorbehouden

Elektrisch rijden in Schotland

Elektrisch rijden in Schotland

Naar Schotland met uw elektrische auto is goed te doen. Het netwerk aan oplaadpunten groeit gestaag. Het laden van uw auto is zelfs gratis! Zo is de Schotse overheid op dit moment bezig om langs de A9 laadpunten te plaatsen, onder de naam 'Electric A9'. De A9 loopt van Stirling naar Scrabster in het uiterste Noorden van het land en het is de belangrijkste toegangsweg naar de (noordelijke) hooglanden.

Zeker in de grotere steden kunt u zonder problemen uw auto opladen. In landelijke gebieden is dat soms wat lastiger en u moet met een smartphone-app kijken waar de laadpunten zijn. De meeste service stations langs de snelwegen zijn voorzien van snelladers. Ook bij de meeste treinstations vindt u een oplaadpunt. Veel ferry-terminals van de CalMac-ferries hebben een faciliteit om uw auto op te laden. In de kleinere steden, zoals Aviemore en Grantown-on-Spey, vindt u oplaadpunten vaak op de publieke parkeerterreinen.

Bij de ferry-terminals van de DFDS in IJmuiden en Newcastle is helaas geen mogelijkheid om uw auto te laden. Ook aan boord zijn er geen oplaadpunten. Zorg er dus voor dat voor uw reis naar Schotland uw auto volledig opgeladen is.

Hotels en B&B's

Bij een aantal hotels is ook een oplaadpunt voor uw auto beschikbaar. Als u een rondreis boekt bij Schotland op Maat en u geeft aan dat u met een elektrische auto rijdt, dan gaat onze eerste voorkeur uit naar deze hotels, zodat u tijdens uw overnachtingen uw auto kunt laden (natuurlijk in overleg). Als onderdeel van een strategische overeenkomst tussen The AA (zusterclub van de ANWB) en Chargemaster hebben zo'n 4000 hotels en B&B's een aanbod gekregen om gratis een oplaadpunt te krijgen, aangesloten op het grootste netwerk. Het aantal plaatsen waar u tijdens uw overnachting uw auto kunt opladen zal dus in de nabije toekomst zeker gaan groeien.

Tesla Superchargers

Het aantal Tesla Superchargers is in Schotland nog beperkt. Op dit moment (januari 2019) vindt u ze alleen in Newcastle, Gretna Green, Edinburgh Airport, Dundee en Aviemore, In 2019 zijn Superchargers gepland in Fort William en in Stirling (bron: tesla.com).

Betalen voor het energieverbruik?

Het grootste netwerk van Schotland wordt geëxploiteerd en gesubsidieerd door de Schotse overheid. Op dit moment is het laden van uw elektrische auto dan ook gratis! Of dit in de toekomst zo blijft moet nog blijken. Buitenlandse bezoekers kunnen na het aankoppelen van de auto aan de laadpaal een telefoonnummer bellen, aangeven dat zij buitenlandse bezoekers zijn en het nummer van de laadpaal melden. Het laadproces wordt dan op afstand gestart.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.