Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

De Cllanish Standing Stones op Lewis and Harris. Foto: Schotland op Maat

De Buiten-Hebriden

De Buiten-Hebriden

De Buiten Hebriden. 6000 jaar historie, rust, ruimte natuur en afzondering aan de uiterste westgrens van Schotland en Europa.

Aan de westgrens van Schotland bevinden zich de Buiten Hebriden (Outer Hebrides). Van Noord naar Zuid zijn dit Lewis and Harris, North Uist, Benbecula, South Uist en Barra. Daarnaast is er nog een aantal kleinere eilanden die deel uit maken van de Buiten Hebriden, zoals Scalpay en Eriskay.

Lewis and Harris

Lewis and Harris is het grootste eiland van de Buiten Hebriden. Ondanks de dubbele naam is het één eiland, al zijn ze qua landschap en atmosfeer zeer verschillend. Lewis is relatief vlak maar in het zuiden wordt het landschap meer bergachtig. De kustlijn heeft veel kliffen die het fotograferen waard zijn. Harris is daarentegen meer bergachtig van karakter met mooie, vaak eenzame stranden aan een azuurblauwe kust.

Opvallend is het gebrek aan dorpskernen. De huizen staan verspreid over het eiland. Een dorp of stadje is op Lewis and Haris nauwelijks te vinden, behalve de hoofdstad Stornoway, waar het overgrote deel van de bevolking woont. Stornoway (Steòrnabhagh) is een gezellige drukke stad met leuke winkels. De belangrijkste bezienswaardigheid is het museum in Lews Castle. Hier kunt u kennis maken met het eilandleven van vroeger en een aantal van de Lewis Chess Men bekijken. Daarnaast kunt u in het westen van Lewis gaan kijken naar de zogenaamde Black Houses bij Arnol en het Black House Village bij Gearrannan. De grootste steencirkel van Lewis vindt u bij Callenish waar in het bezoekerscentrum over de historie van deze steencirkel wordt verteld.

De belangrijkste bezienswaardigheden op Lewis & Harris zijn.
  • Museum Nan Eilean in Lews Castle in Stornoway geeft een impressie van het eilandleven in de Buiten Hebriden. Hier vindt u ook een aantal van de Lewis Chess Men.
  • Callenish Standing Stones. De grootste steencirkel van de Hebriden. Er is een bezoekerscentrum met onder andere een maquette van Lewis waarop de steencirkels op Lewis worden getoond en informatie over het vinden, de ouderdom enzovoorts.
  • Arnol Black House
  • Gearannan Black House Village
  • De Harris Distillery waar whisky en een bijzonder goede gin worden gemaakt.
  • Harris Tweed, waar u stof en souvenirs kunt kopen.

North Uist - Benbecula - South Uist

Het landschap van North Uist bestaat hoofdzakelijke uit heidevelden met ontelbare kleine lochs en een klein aantal pieken. North Uist is al meer dan 6000 jaar bewoond en over het gehele eiland zijn archeologische vondsten te zien zoals grafheuvels, steencirkels en staande stenen.

Het landschap van het kleine Benecula is vlak met honderden lochans (kleine lochs). Het eiland is met een dijk verbonden met het naastliggende Uist. Benbecula heeft overigens wel een vliegveld. Met Logan Air vliegt u in een klein uurtje van Glasgow naar Benbecula.

De oostzijde van South Uist is bergachtig met als het hoogste de ruim 600 meter hoge Beinn Mhor. Aan de westkust vindt u een aantal van de beste stranden in de Hebriden. Op het eiland vindt u de ook oudste golfbaan in de Buiten-Hebriden bij Askernish, met prachtig vergezichten over de omringende natuur. Lochboisdale aan de oostkust is de belangrijkste plaats op South Uist.

Barra

Als u van mooie vergezichten over een azuurblauwe zee houdt dan is Barra voor u een prima bestemming. Barra is voor wandelaars, liefhebbers van natuurschoon en voor hen die rust, ruimte en afzondering zoeken.

Barra is een klein eiland, waar u via de rondweg, de A888 in een klein uurtje omheen kunt rijden. Let wel, dit is een 'single track road with passing places', waarbij er één rijbaan beschikbaar is voor beide richtingen.

Barra kent eigenlijk geen belangrijke toeristische attracties. Het eiland, de afzondering en rust en de werkelijk adembenemend mooie natuur op barra zijn de attracties. Wat wel bijzonder is, is het vliegveld van Barra. Vanuit Glasgow kunt naar Barra vliegen. Het is de enige plek in Europa waar u met het vliegtuigje op het strand landt.

De 5 uur durende ferryovertocht van Castlebay op Barra naar Oban is een van de mooiste ferryovertochten in de Hebriden. U ziet in de verte de eilanden van de Binnen-Hebriden, Canna, Rum, EIgg en Muck liggen en u vaart via de Sound of Mull naar Oban. Onderweg glijdt de schitterende natuur van de Hebriden langs u heen en u heeft een grote kans om walvissen, bruinvissen en dolfijnen te zien.

Tips:
  • Als u de Buiten Hebriden wilt bezoeken houd er dan rekening mee dat winkels, benzinestations en ook toeristische bezienswaardigheden op zondag gesloten zijn.
  • Als u via Stornoway op Lewis aankomt en gebruik wilt maken van een self catering accommodatie, doe dan eerst uw boodschappen voor de gehele periode bij de grote supermarkt (Tesco) die u vlak na het ontschepen in Stornoway tegenkomt. Verdere winkels zijn er nauwelijks te vinden op Lewis & Harris. Als u via Oban naar Barra vaart doe dan in Oban alvast uw boodschappen.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.