Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Foto: Schotland op maat

Van £ naar en omgekeerd

£ =

De Schotse Pond
Hoe betaalt u in Schotland?

De Schotse Pond

Ondanks dat het Verenigd Koninkrijk, en dus ook Schotland, lid is van de Europese Gemeenschap wordt hier niet met Euro's betaald. Het Verenigd Koninkrijk heeft vastgehouden aan de eigen munteenheid, de Britse Pond.

Schotland heeft haar eigen versie van de pond, de Schotse Pond. 1 Schotse pond is overigens gelijk aan 1 Britse pond. Mocht u aan het einde van uw vakantie Schotse ponden overhouden dan kunt u daar in Noord Engeland over het algemeen zonder problemen mee betalen. Als u echter zuidelijker in Engeland komt dan kan er wel eens moeilijk over gedaan worden.

Betalen in Schotland

Betalen in Schotland

In Schotland betaalt u met contant geld, met uw pin-pas of met uw credit card. De de grote winkels en veel restaurants accepteren uw pin-pas. U hoeft dus geen grote hoeveelheden contant geld bij u te hebben.
Vrijwel alle winkels en zeker de grote supermarkten, benzinestations en hotels accepteren de meest voorkomende creditcards (Visa en Mastercard). De Express-card wordt echter vaak geweigerd vanwege de hoge kosten voor de winkeliers. Het betalen met de creditcard is over het algemeen voor u het goedkoopst omdat hier een middenkoers wordt berekend.

Let op! B&B's accepteren vaak alleen contant geld. Houd u daar rekening mee als u uw overnachting afrekent. Als u een reis boekt bij Schotland op Maat, dan hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Wij zorgen dan, in uw naam, voor de betaling van uw accommodatie.

Geld opnemen

Geld opnemen

In geheel Schotland treft u geldautomaten (ATM's of Automated Teller Machines). U treft ze bij banken en bij de grote supermarkten als Tesco's en Sainsbury. In het dunbevolkte Noorden van Schotland kan het echter voorkomen dat u hiernaar moet zoeken. U kunt met uw giro- of bankpas zonder problemen geld pinnen. Let u wel op het Cirrus-logo dat bij de geldautomaat is afgebeeld. U kunt ook met uw creditcard geld opnemen. U betaalt dan echter wel een bedrag aan kosten.

Cheques

Reischeques

Reischeques of Travellercheques worden tegenwoordig minder gebruikt. Mocht u ze toch willen gebruiken koop dan Travelercheques in Ponden. Dan voorkomt u kosten bij het inwisselen. U kunt ze inwisselen bij een bank of bij het postkantoor. Sommige hotels accepteren ze ook.

En wat als het mis gaat?

En wat als het mis gaat?

Het is verstandig om voor u op reis gaat de nummers van al uw betaalpassen te noteren en ook de telefoonnummers van uw bank en uw creditcard-provider. Hetzelfde doet u met het telefoonnummer van uw mobiele telefoonnummer, het nummer van uw mobiele telecomprovider, het nummer van uw paspoort en rijbewijs, enzovoorts.

Bewaar een kopie van deze lijst thuis en een kopie op een plek waar u deze terug kunt vinden, bij voorkeur niet in uw handtas en niet in uw beurs, maar bijvoorbeeld in het handschoenenvak van uw auto.

Op deze manier heeft u altijd de gegevens bij de hand die u nodig hebt als u uw beurs of tas verliest, uw passen en uw mobiele telefoon wilt blokkeren of als u aangifte van diefstal moet doen.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.