Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Foto: Schotland op maat

Van £ naar en omgekeerd

£ =

De Schotse Pond

De Schotse Pond

In het Verenigd Koninkrijk, en dus ook in Schotland, wordt betaald met de Britse Pond. Schotland heeft haar eigen versie van de pond, de Schotse Pond. 1 Schotse pond is overigens gelijk aan 1 Britse pond. Mocht u aan het einde van uw vakantie Schotse ponden overhouden dan kunt u daar in Noord Engeland over het algemeen zonder problemen mee betalen. Als u echter zuidelijker in Engeland komt dan kan er wel eens moeilijk over gedaan worden.

Overigens zijn alle bankbiljetten tegenwoordig gemaakt van een soort kunststof. Deze zijn hygiënisch en duurzaam. De oude, papieren bankbiljetten zijn niet meer geldig. Mocht u van een vorige vakantie nog bankbiljetten over hebben dan kunt u proberen om deze bij een bank in te wisselen voor nieuwe exemplaren. Dit wordt echter gezien als service aan klanten van de bank en het is niet gegarandeerd dat de bank dat ook voor u als gast doet.

Betaal in Schotland liefts contact-loos!

Betaal in Schotland liefts contactloos!

In Schotland kunt u vrijwel overal betalen met uw bankpas of creditcard of contactloos met uw pas, smartphone of smartwatch, mits u dit natuurlijk geactiveerd heeft. Het is dan ook niet nodig om grote hoeveelheden cashgeld op te nemen al is het wel handig om wat ponden op zak te hebben voor fooien en kleine uitgaven.

Overigens krijgen wij steeds vaker het bericht dat contactloos betalen de grote voorkeur heeft. Covid heeft ervoor gezorgd dat men bijzonder voorzichtig is geworden en besmettingen wil voorkomen.

Vrijwel alle winkels en zeker de grote supermarkten, benzinestations en hotels accepteren naast uw normale bankpas ook de meest voorkomende creditcards (Visa en Mastercard). De Express-card wordt echter vaak geweigerd vanwege de hoge kosten voor de winkeliers. Het betalen met de creditcard is over het algemeen voor u het goedkoopst omdat hier een middenkoers wordt berekend.

Let op! Sommige kleine B&B's accepteren nog alleen contant geld. Houd u daar rekening mee als u uw overnachting afrekent. Als u een reis boekt bij Schotland op Maat, dan hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Wij zorgen dan, in uw naam, voor de betaling van uw accommodaties.

Geld opnemen

Geld opnemen

In geheel Schotland treft u geldautomaten (ATM's of Automated Teller Machines). U treft ze bij banken en bij de grote supermarkten als Tesco's en Sainsbury. In het dunbevolkte Noorden van Schotland kan het echter voorkomen dat u hiernaar moet zoeken. U kunt met uw giro- of bankpas zonder problemen geld pinnen. Let u wel op het Cirrus-logo dat bij de geldautomaat is afgebeeld. U kunt ook met uw creditcard geld opnemen. U betaalt dan echter wel een bedrag aan kosten.

Het is dus echt niet nodig om al in Nederland geld op te nemen, bijvoorbeeld bij het Grenswisselkantoor…

Cheques

Reischeques

Reischeques of Travellercheques worden vrijwel niet meer gebruikt. Mocht u ze toch willen gebruiken koop dan Travelercheques in Ponden. Dan voorkomt u kosten bij het inwisselen. U kunt ze inwisselen bij een bank of bij het postkantoor. Sommige hotels accepteren ze ook.

En wat als het mis gaat?

En wat als het mis gaat?

Het is verstandig om voor u op reis gaat de nummers van al uw betaalpassen te noteren (niet uw pincodes) en ook de telefoonnummers van uw bank en uw creditcard-provider. Hetzelfde doet u met het telefoonnummer, het serienummer en het IMEI-nummer van uw mobiele telefoon, het telefoonnummer van uw mobiele telecomprovider, het nummer van uw paspoort en rijbewijs, enzovoorts.

Bewaar een kopie van deze lijst thuis en een kopie op een plek waar u deze terug kunt vinden, bij voorkeur niet in uw handtas en niet in uw beurs, maar bijvoorbeeld in het handschoenenvak van uw auto.

Op deze manier heeft u altijd de gegevens bij de hand die u nodig hebt als u uw beurs of tas verliest, uw passen en uw mobiele telefoon wilt blokkeren of als u aangifte van verlies of van diefstal moet doen.

Ervaring heeft ook geleerd dat het nuttig is om daarnaast de gegevens van uw reisverzekering, uw annuleringsverzekering en uw ziektekostenverzekering te noteren...

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.