Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Foto: VisitScotland/Kenny Lam, alle rechten voorbehouden

Keep to the left…
Rijden in Schotland en de belangrijkste verkeersregels

Keep to the left…
Rijden in Schotland en de belangrijkste verkeersregels

Wellicht ten overvloede, maar in Groot-Brittanië, en dus ook in Schotland rijdt men aan de linkerkant van de weg! Dat links rijden lijkt overigen enger dan dat het in werkelijkheid is. Als u gewoon met het verkeer meegaat dan kan er eigenlijk niet veel misgaan. Hoewel de eerste rotonde altijd wel spannend is. Ervaring leert dat het vaak mis gaat bij het wegrijden van een parkeerterrein en bij het rijden op de stillere single track wegen.

Als u voor het eerst zelf in het Verenigd Koninkrijk achter het stuur zit is het aan te bevelen om dit op een rustig moment te doen. Met de ferry ontscheept u meestal tussen 9 en 10 uur. Als u uw reis zo plant dat u op een zondag aankomt, dan is het nog heerlijk rustig op weg en kun u wennen aan het links rijdende verkeer. Mocht u vliegen op Edinburgh, ga dan niet direct in een drukke spits de ringweg rond Edinburgh op. Wacht liever even tot de spits voorbij is.

Als u met uw eigen auto naar Schotland gaat dan zit u als bestuurder aan de bermzijde in de auto. Dan kan het lastig zijn om overzicht te hebben, bijvoorbeeld als u achter een vrachtwagen zit op een tweebaansweg. In dat geval moet de passagier voor u kijken. In het geval van twijfel is het advies om dan toch maar niet in te halen en om achter uw voorganger te blijven tot er een deel vierbaansweg komt. Zorg er dan wel voor dat u voldoende afstand houdt, zodat anderen u kunnen inhalen en veilig voor u kunnen invoegen, mocht dit nodig zijn. De gemiddelde Schot houdt namelijk van 'doorrijden'.

De snelheidslimieten in Schotland zijn:

 • 20 of 30 miles/hour (32 of 45 km/uur) binnen de bebouwde kom. Dat wordt met borden aangegeven
 • 60 miles/hour (90 km/uur) buiten de bebouwde kom op 2-baans wegen
 • 70 miles/hour (112 km/uur) op 4-baans wegen en snelwegen
Afwijkende maximum snelheden worden met borden aangegeven. Zo ziet u bijvoorbeeld op de City Bypass bij Edinburgh borden met 50 staan. Dat is 80 km/uur.

Verder moet u rekening houden met de volgende regels:
 • Bij kruispunten wordt de voorrang met borden aangegeven. Er is geen regel die aangeeft dat verkeer van links of rechts voorrang heeft. In de praktijk betekent dit dat recht doorgaand verkeer meestal voorrang heeft.
 • Op een rotonde heeft verkeer van rechts voorrang, tenzij anders met borden of verkeerslichten is aangegeven.
 • U haalt rechts in. Links inhalen is niet toegestaan.
 • U moet na het inhalen zo snel als veilig is weer naar de meest linker baan terug.
 • Tijdens het filerijden blijft u op de rijbaan waarop u rijdt. Het is niet de bedoeling om steeds van baan te wisselen

Parkeren, parkeer-plaatsen en Park & Ride

Parkeren, parkeerplaatsen en Park & Ride

Overal in Schotland vindt u Pay&Display parkeerplaatsen, waar u, tegen betaling uw auto kunt parkeren. U parkeert eerst uw auto. Vervolgens kiest u bij de betaalautomaat de gewenste parkeerduur en betaalt u het aangegeven bedrag. Meestal accepteren de automaten alleen muntgeld.

Controleer wel even of u in de periode waarin u wilt parkeren wel moet betalen.

U krijgt dan een kaartje wat in de auto moet worden getoond. Het kaartje heeft een achterkant die u er af kan halen en die als sticker dient om het kaartje aan uw autoruit te plakken. Plak het kaartje, met de parkeerinformatie zichtbaar aan de zijruit aan de passagierskant van uw auto (voor auto's met het stuur aan de rechterkant aan de chauffeurskant).

Een aantal grote steden kent het systeem van Park & Ride. U parkeert uw auto op een groot parkeerterrein aan de rand van de stad een neemt een bus naar het centrum van de stad waar u op een aantal plaatsen kunt uitstappen en opstappen. Parkeren is meestal gratis en u koopt een kaartje bij de buschauffeur. Het grote voordeel is, dat u niet in een vreemde stad op zoek hoeft te gaan naar een (vaak zeer dure) parkeerplaats. Wel zo relaxed! Park & Ride plaatsen worden altijd op de routes 'Stad in' duidelijk aangegeven met P&R.

Let op! Als u aan de weg parkeert, dan is parkeren niet toegestaan bij dubbele gele strepen!

Alcohol en autorijden
geen goede combinatie

Alcohol en autorijden
geen goede combinatie

Het maximaal toegestane alcoholpromillage in Schotland is 0,5 promille (50 mg alcohol in 100 ml bloed). Bij een blaastest moet er minder dan 22 mg alcohol in 100 ml adem zitten). Hoeveel glazen alcohol dat is, valt niet te zeggen. Dit hangt onder meer af van uw lichaamsbouw.

Wat wel bekend is zijn de straffen die er in het Verenigd Koninkrijk gegeven worden:

 • Als u onder de invloed van alcohol probeert te rijden (let op, alleen al de sleutel proberen in het contact te krijgen is voldoende) of als u weigert deel te nemen aan een alcoholtest (adem, bloed of urine):
 • 6 maanden gevangenisstraf
 • Een boete tot een maximum van £5,000
 • Ontzegging van de rijbevoegdheid voor 1 jaar.
Als u schuldig bevonden wordt aan het veroorzaken van een dodelijk ongeval door gevaarlijk rijden terwijl u onder invloed bent:
 • Een gevangenisstraf van maximaal 14 jaar
 • Een boete. Er is hier geen bovengrens gegeven
 • Ontzegging van de rijbevoegdheid voor tenminste 2 jaar.
 • U moet een uitgebreid rijexamen afleggen voordat u uw rijbewijs weer terugkrijgt.

Hoe zich dit vertaalt voor buitenlandse bestuurders, is niet bekend. Het is echter een reden temeer om een Malt Whisky-trail met privé chauffeur te boeken bij Schotland op Maat.

Rijden en telefoneren
en andere afleidingen tijdens het rijden

Rijden en telefoneren
en andere afleidingen tijdens het rijden

Telefoneren in de auto is in het Verenigd Koninkrijk verboden, behalve als u handsfree belt. En dat geldt ook als u voor het stoplicht staat of in een file rijdt. Het kan u een boete van £200,- opleveren. Alleen als u veilig geparkeerd staat of als u in een noodgeval 999 of 112 moet bellen en het is niet mogelijk om een parkeerplek op te zoeken mag u in de auto uw mobiele telefoon gebruiken.

Maar ook als u handsfree belt en de politie vindt dat u hierdoor afgeleid bent van het verkeer kan dat een boete opleveren. Hetzelfde geldt voor alle andere bezigheden die niets met het besturen van de auto te maken hebben, zoals SMS-sen, twitteren, eten, drinken, cd'tje wisselen, navigatie instellen, make-up aanbrengen, enzovoorts. Advies is om dit niet tijdens het rijden te doen.

En verder…
Koplampen, caravans en aanhangwarens, enzovoorts

En verder…
Koplampen, caravans en aanhangwarens, enzovoorts

Het afplakken van uw koplampen

De koplampen van uw auto staan zo afgesteld dat ze iets naar rechts schijnen, zodat ze de weg voor u, maar ook een deel van de berm belichten. Als u echter aan de linkerkant van de weg rijdt dan schijnen de koplampen de verkeerde kant op en kunnen tegenliggers verblind worden. En dat is verboden. daarom is het afplakken van koplampen in het Verenigd Koninkrijk verplicht. U kunt u een deel van uw koplampen afplakken met speciale stickers die bij de ANWB of op de ferry te koop zijn.

Bij veel koplampen is de naar rechts wijzende reflectiezone te zien die afgeplakt moet worden. Eventueel kan uw dealer u assisteren bij het correct plakken van deze stickers.

Caravans en aanhangwagens

Een caravan met een ledig gewicht van meer dan 100 kg moet geremd zijn.
Een aanhangwagen moet voorzien zijn van een eigen reminstallatie als het bruto max. gewicht meer dan 750 kg is en zijn ledig gewicht meer dan 102 kg bedraagt of zijn ledig gewicht de helft van het netto gewicht van het trekkende voertuig overschrijdt.

Brandblusser

Het is niet verplicht een brandblusser in de auto te hebben.

Geluidssignalen

Geluidssignalen binnen de bebouwde kom zijn verboden tussen 23.30 en 7.00 u. Geluidssignalen kan men vervangen door knipperen met koplampen, mits tegenliggers hierdoor niet gehinderd worden.

Gevarendriehoek

Het is niet verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Het is verboden om op de gevarendriehoek op de snelweg te gebruiken.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.