Let op! Zeker in het hoogseizoen en in de weekenden is het nodig om ruim van tevoren een tafeltje te reserveren voor uw gezelschap. Dat geldt ook voor de restaurants van de hotels waar u verblijft.
Schotland op Maat kan voor u tafelreserveringen maken. Geef dat a.u.b. aan als u bij ons uw reis boekt.
Restaurants zijn er in vele soorten en prijsklassen en de kwaliteit van de gerechten is (meestal) goed tot uitstekend. Er wordt vaak gebruik gemaakt van lokale producten en bij veel restaurants vindt u typisch Schotse gerechten op het menu, zoals venison, fish pies en haggis.
In de meeste restaurants en eetcafés in Schotland is het gebruikelijk om te wachten bij de ingang tot men u naar een tafeltje brengt. Dit wordt meestal aangegeven met een lessenaar met bord "wait here to be seated". In een pub hoeft dit over het algemeen niet. In de wat luxere restaurants is het gebruikelijk om eerst in de lounge een drankje te gebruiken en het menu te bekijken om daarna uw bestelling te doen. Even later wordt u dan opgehaald en naar uw tafeltje gebracht. Eventuele drankjes die nog niet op zijn worden door de bediening meegenomen naar uw tafel.
Houdt u van vis? Dan zult u, zeker in het westen van Schotland, op Orkney, Shetland en op de Hebriden, aan uw trekken kunnen komen. De visserij is in deze gebieden een belangrijke bron van inkomsten en de dagelijkse vangst vindt zijn weg ook naar de restaurants en uw bord. Maar ook aan de oostkust, in Fife en Aberdeenshire, kunt u veel gespecialiseerde vis-restaurants treffen.
Het menu in de pubs is over het algemeen vrijwel gelijk en bestaat meestal uit hamburgers, diverse steaks, macaroni and cheese, fish and chips en dergelijke. De kwaliteit van het geserveerde is over het algemeen redelijk tot goed. De prijzen zijn zo tussen de £10 en £20 voor een hoofdgerecht en £5 à £10 voor een nagerecht (dit zijn richtprijzen en kunnen per pub variëren).
Als u in een pub een maaltijd gebruikt dan vraagt u aan de bar naar het menu. Als u uw keuze heeft gemaakt dan gaat u ook aan de bar bestellen. Meestal moet dan meteen afgerekend worden maar het kan ook zijn dat u aan het einde van uw bezoek afrekent. Overigens is het in een pub ook heel gebruikelijk om drankjes meteen af te rekenen.
Wat voor ons het Chinees-Indisch restaurant is, is voor de Britten het Indiaas restaurant. In het Verenigd Koninkrijk zijn dan ook veel Tandoori-restaurants te vinden. Als u van mild tot stevig gekruid eten, curries en dergelijke houdt, dan is het zeker aan te bevelen om eens zo'n restaurant binnen te gaan voor een Chicken Tikka Masala, een Rogan Josh of een (zeer gekruide) Vindaloo. Veel Indiase restaurants bieden ook een, vaak voordelig, lunchmenu.
Tearooms en coffee shops (niet de Nederlandse variant) zijn over het algemeen alleen overdag geopend. U kunt hier terecht voor thee of koffie, gebak, een tosti of een pasteitje. Vaak wordt het gebak ter plaatse gebakken. Veel toeristische attracties als kastelen, landhuizen en musea, maar ook de grotere supermarkten, tuincentrum enzovoorts hebben een tearoom ingericht.
VisitScotland / Damian Shields.
Fish & Chips of een Fish Supper uit een chip shop of chippy mag gerust een Brits instituut genoemd worden. Gelukkig wordt dit tegenwoordig niet meer in een oude krant geserveerd, maar keurig in een doos of bakje. U kunt meestal kiezen uit verschillende soorten vis die, door een bierbeslag wordt gehaald en vervolgens gefrituurd. Deze wordt geserveerd op de patat.
Wel een waarschuwing. De Britten houden van zout en azijn (salt and vinegar) over hun patat en zowel het zout als de azijn worden in ruime hoeveelheden over de chips gesprenkeld. Geef, indien gewenst, bij het bestellen aan dat u geen azijn wilt. U kunt ook om mayonaise, tartar sauce of ketchup vragen.
Schotland kent een grote variatie aan afhaalrestaurants, zeker in de grotere steden. De kwaliteit van de maaltijden kan sterk wisselend zijn. Wilt u gebruik maken van de diensten van een afhaalrestaurant? Vraag dan eerst even rond naar de ervaringen met het restaurant. Als u gebruik maakt van een self-cateringhuis dan kan de verhuurder u hierin adviseren.
Heeft u een allergie voor bepaalde stoffen? In Groot-Brittannië zijn restaurants en winkels die voedsel verkopen verplicht om allergie-informatie te verstrekken over de 14 belangrijkste allergenen in het voedsel en de dranken die zij serveren. Deze zijn:
Restaurants zijn verplicht om allergieinformatie van de gerechten zichtbaar op de menukaart te tonen, of in elk aangeven hoe u deze informatie kunt verkrijgen.
Meer informatie over de regels kunt u vinden op de website van de Britse overheid. www.food.gov.uk/safety-hygiene/food-allergy-and-intolerance
Meld bij uw reisaanvraag als iemand in uw gezelschap een voedselallergie heeft. Dan kunnen wij bij de hotels en B&B's bij het boeken informeren.