Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Foto: Schotland op maat

Wifi in uw hotel of B&B

Wifi in uw hotel of B&B

In Schotland is in vrijwel alle hotels, in de meeste B&B's en in veel café's, restaurants en op andere plaatsen gratis internet beschikbaar. Zeker in en rond de steden is internet goed beschikbaar. Maar in de wat grotere hotels deelt u de internetverbinding met de andere gasten. Dat betekent dat u ook de beschikbare bandbreedte deelt met de andere gasten. Op piektijden kunnen de internetsnelheden dan tergend langzaam zijn.

Wees u ervan bewust dat in de meer afgelegen gebieden de internetsnelheid niet is wat u thuis gewend bent. Glasvezel is nog niet overal beschikbaar en daardoor is de snelheid van de verbinding vaak afhankelijk van de afstand tot de dichts bijzijnde centrale. In dat geval is e-mailverkeer en (beperkt) browsen nog wel mogelijk, maar het streamen van video's of even via nos.nl het laatste Nederlandse nieuws kijken niet mogelijk. En soms is de internetverbinding in het geheel niet aanwezig of gewoonweg niet bruikbaar. Het is een kwestie van proberen.

Veilig op het internet

Veilig op het internet

Sommige hotels en B&B's in Schotland hebben nog niet de gewenste veiligheidsvoorzieningen op orde. Openbaar internet, waarbij u geen wachtwoord nodig hebt, komt u nog vaak tegen. In dat geval is het zaak om voorzichtig om te gaan met wat u op het internet allemaal doet! De verbinding kan namelijk afgeluisterd worden door kwaadwillenden. In een afgelegen B&B zal het misschien allemaal best meevallen, maar neem liever het zekere voor het onzekere. Zeker als u in een café of restaurant gebruik maakt van de beschikbare wifi-voorziening.

Als u gebruikt maak van een onbeveiligde verbinding doe dan zeker geen bankzaken via het internet en wees u ervan bewust dat bij het maken van een verbinding met uw mail-account, met social media en met veel andere websites inlog-gegevens worden uitgewisselden er een kans is dat uw inlog-gegevens in andere handen terecht komen. En als u dan hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites gebruikt dan is het helemaal oppassen.

Mocht u echt iets belangrijks willen doen op het internet maak dan liever gebruik van verbinding waarbij u een SSID moet kiezen en een wachtwoord moet invullen. En liefst een wachtwoord wat voor alle gasten anders is. Gebruik maken van mobiel internet is een stukje veiliger. Doe daarom uw bankzaken liever niet via een wifi-verbinding maar maak gebruik van uw smartphone via een mobiele verbinding.

Het is met de huidige generatie smartphones mogelijk om een persoonlijke hotspot op te zetten en met uw laptop of tablet gebruik te maken van de 3G of 4G-verbinding van uw smartphone. Maar als u een beperkte databundel hebt dan kan deze wel snel op raken.

Mobiel internet en mobiele telefonie

Mobiel internet en mobiele telefonie

Omdat er sinds 2017 door de providers geen roaming-tarieven meer in rekening wordt gebracht kunt u in Schotland mobiel internet gebruiken vanuit uw internetbundel. In de meer bevolkte gebieden is mobiel internet goed beschikbaar (3G en 4G). In de meer afgelegen gebieden als Rannoch Moor, Argyll en in delen van de Highlands is de dekkingsgraad een stuk minder en vaak in het geheel afwezig. U kunt in dat geval ook geen gebruik maken van uw mobieltje om te telefoneren, bijvoorbeeld om hulp in te roepen. Houd hier a.u.b. rekening mee als u bjivoorbeeld een wandeling in deze gebieden gaat maken! Navigeer in zo'n geval niet uitsluitend op uw telefoon, maar koop een goede kaart van Ordnance Survey (deze zijn in elke outdoor-shop of boekenwinkel te koop) en weet hoe u met een kompas moet omgaan (zo'n 'ouderwetse', zonder batterijen).

Vodafone heeft in Schotland op dit moment (2018) de beste dekking. Overigens wordt door alle providers hard gewerkt om de infrastructuur, zowel voor vast als mobiel internet over heel Schotland te verbeteren, dus hopelijk behoren verbindingsproblemen binnen enkele jaren tot het verleden.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.