Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Lerwick, de belangrijkste haven van Shetland. Foto: VisitScotland / Stuart Brunton

De Shetland Eilanden

De Shetland Eilanden

De Shetland eilanden, ruig en desolaat en meer Noors dan Schots. Het Viking-erfgoed wordt nog steeds in ere gehouden.

Zo'n 166 km ten  noordoosten van het vasteland van Schotland liggen de Shetland Eilanden. Ruig en desolaat. Het is een groep van ongeveer 100 eilanden, waarvan er slechts 15 bewoond zijn. Deze, door wind geteisterde, eilanden, hebben namen die meer Noors zijn dan Schots.

Met een ruige schoonheid en afgezonderd door de zee is het landschap onvergelijkbaar mooi. U vindt er kilometers aan onbedorven zandstranden, een kristalheldere zee met azuurblauw water, zeelochs, uitgestrekte heidevelden, monumentale rotsformaties en hoge kliffen die zijn gebeeldhouwd door wind, zee en zand.

De sfeer op het eiland doet meer Scandinavisch aan dan Schots. De Shetland Isles werden in de 9e eeuw veroverd door de Vikingen en van de 9e tot de 14e eeuw beschouwde Noorwegen de Shetland Eilanden als een Noorse provincie.

Dit Scandinavische erfgoed is nog steeds voelbaar op de Shetland eilanden. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in het festival 'Up Helly Aa', wat op de laatste dinsdag in januari gevierd wordt. Tijdens dit festival wordt het Viking-erfgoed gevierd. Duizend eilanders kleden zich als Vikingen en gaan gewapend met helmen, strijdbijlen, schilden en fakkels op pad. De andere eilanders zijn ook verkleed en dragen brandhout met zich mee. Uiteindelijk verzamelen zij zich om een replica van een houten Viking longship te verbranden. Up Helly Aa gaat altijd door, ongeacht het weer. Het grootste evenement vindt plaats In Lerwick, de hoofdstad en belangrijkste haven van Shetland, maar over heel Shetland wordt Up Helly Aa gevierd.

Niet alleen de Vikingen lieten hun sporen na op de Shetland Eilanden. Er zijn ook goed geconserveerde, archeologische opgravingen te vinden van de eerste bewoners uit de neolithische tijd, zo'n 6000 jaar geleden. Ook brochs uit de ijzertijd, mystieke staande stenen en traditionele huizen van keuterboertjes zijn er te vinden.

Op de Shetland Eilanden, met hun open landschap, vele archeologische plekken en lange en gevarieerde kustlijn, zijn er talloze mogelijkheden om te voet op ontdekkingsreis te gaan. Vanaf Mavis Grind kunt u bijvoorbeeld van de Noordzee naar de Atlantische oceaan wandelen en weer terug, genietend van prehistorische ruïnes en spectaculaire kliffen en zeegezichten.

Als u geïnteresseerd bent in vogels, ga dan naar Sumburgh Head, Noss of naar Hermanes op het eiland Unst, waar u grote populaties van broedende zeevogels kunt zien, waaronder papegaaiduikers.

Door de hoge noordelijke ligging is er in Shetland een grote kans om in de wintermaanden en bij helder weer het Noorderlicht, de Aurora Borealis, te zien.

Yell is het op een na grootste eiland van Shetland, bekend om de vele dieren  zoals otters en de vogelpopulatie met onder andere de Merlin, de kleinste roofvogel in Groot-Brittannië

Het kleinere eilandje Fetlar is beroemd om de grote vogelpopulaties en de tuin van Shetland.

Unst is de meest noordelijk buitenpost van Groot-Brittannië. Een van de meest interessante eilanden van Europa met zon-gebleekte stranden, majestueuze kliffen en heuvels, mooie flora en fauna en een nationaal natuurpark van internationale betekenis.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.