Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

De Broch of Guerness op Orkney Mainland. Foto: Schotland op Maat

De Orkney Eilanden

De Orkney Eilanden

De Orkney eilanden liggen tussen het 'vaste land' van Schotland en de Shetland eilanden. Er behoren 70 eilanden tot de Orkney Eilanden en 20 daarvan zijn onbewoond. De eilanden zijn gevormd door de zee en door de wind. Imposante rotsen, zoals de Old Man of Hoy, flankeren de kust. Achter de kust is het landschap vlakker. Opvallend is dat er vrijwel geen bomen in het landschap te vinden zijn. Dat komt door de alom aanwezige wind. De weinige bomen die er zijn staan op redelijk beschutte plaatsen.

Voor voetgangers is het vanaf John O'Groats slechts een uurtje varen naar Mainland Orkney, het grootste en meest bezochte van de Orkney Eilanden. Met de auto kunt vanaf Gill's Bay de ferry nemen naar St. Margareths Hope en vanaf Scrabster vaart een ferry in anderhalf uur naar Stromness. Ook vanaf Aberdeen vaart een ferry naar Kirkwall Vanaf Edinburgh, Inverness of Aberdeen kunt u ook vliegen.

De Orkney-eilanden zijn meer dan 6000 jaar constant bewoond geweest en overal op Orkney is die geschiedenis zichtbaar en vaak ook voelbaar. Op de eilanden vindt u historische resten uit de de steentijd en de ijzertijd, de tijd van de Vikingen, de middeleeuwen tot aan de moderne tijd.

Op Mainland Orkney vindt u de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de oude hoofdstad Kirkwall met zijn Viking-kathedraal, gezellige winkelstraatjes en leuke restaurants, Maes Howe, Skara Brae, de Ring of Brodgar, de Standing Stones of Stennes, Churchill Barrier en de Italian Chapel. Met grote regelmaat meren cruiseschepen af in Kirkwall en dan worden er veel toeristen over het eiland worden gereden om naar deze bezienswaardigheden te gaan kijken.

De Orkney-eilanden zijn ook een prima bestemming voor hen die van natuur en 'wildlife' houden. U vindt hier onder meer zeeleeuwen, otters en heel veel zeevogels waaronder papegaaiduikers (puffins). Langs de kust zijn regelmatig potvissen walvissen en dolfijnen te zien.


Een paar andere eilanden:

Hoy heeft een schat aan natuurlijke historie en resten uit de prehistorie en de Vikingtijd. De kustlijn van Hoy biedt uitstekende wandelmogelijkheden. Als u Hoy bezoekt, dan mag u de Old Man of Hoy, een hoge steenpilaar aan de kust, niet missen. Bij St. John's Head kunt u de hoogste verticale rotswand (351 m) bekijken.

Greamsay is vrijwel zonder verkeer en is een uitstekende wandelvakantie. Vanaf het mooie zandstrand bij Sandside heeft u een schitterend uitzicht over Scapa Flow.

Rousay staat ook bekend als het ‘Egypte van het Noorden’. U vindt hier meer dan 150 archeologische sites, inclusief een 5000 jaar oud gewelfd graf.


Interessante bezienswaardigheden op de Orkney-eilanden zijn onder meer:

  • Maes Howe Chambered Cairn, een grafheuvel uit de steentijd
  • Skara Brae, een 5000 jaar oude nederzetting uit de neolithische tijd. Eeuwenlang onder het zand begraven en pas in 1850, na een hevige storm, herontdekt
  • De Ring of Brodgar, een steencirkel uit 2500 tot 2000 voor Christus
  • de Standing Stones of Stenness, een neolitische steencirkel
  • de Italian Chapel, gebouwd door krijgsgevangenen aan het einde van de 2e wereldoorlog
  • Twee whiskydistilleerderijen, De Highland Park distillery en de Scapa Distillery
  • North Hoy Nature Reserve: Hoy (bereikbaar met ferry van Stromness)

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.