Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Jamie Barr demonstreert het boomstamwerpen bij Balgonie Castle. Foto: VisitScotland / Kenny Lam

Highland Gatherings en Highland Games

Highland Gatherings en Highland Games

Highland Games, sport, cultuur en plezier in een unieke Schotse stijl. Van mei tot en met september worden er door heel Schotland Highland Games gehouden.

Tijdens een Highland Gathering komen de Schotten uit de gehele omgeving bijeen om het spektakel te bekijken, meestal gekleed in Highland Dress. Tijdens een Highland Gathering worden de Highland Games gehouden, een evenement met veel tartan (Schotse ruit), Highland dancing, doedelzakmuziek en krachtsporten als boomstamwerpen en hamerwerpen.

Hamerwerpen(weight for distance) is een onderdeel van de Highland Games. Foto: VisitScotland / Paul Tomkins

De Highland games zijn waarschijnlijk al in de 11e eeuw ontstaan als Clan-spelen die werden gehouden tijdens Clan Gatherings, waar de leden van een clan bij elkaar kwamen om hun trouw aan de clan chief te hernieuwen. Na de Battle of Culloden in 1745, waarbij de Schotten, onder leiding van Bonny Prince Charlie werden verslagen door de Engelsen, werd het dragen van de Kilt, het bespelen van de doedelzak, het dragen van wapens en grote bijeenkomsten bij wet verboden. Na het opheffen van de wet in 1781 kwamen de Highland Gatherings en Highland Games weer tot leven. Nu worden deze evenementen niet alleen in Schotland gehouden, maar over de gehele wereld georganiseerd.

Als u, tijdens uw vakantie, in de buurt bent van een plaats waar Highland Games worden georganiseerd dan is een bezoek zeker aan te raden!

Om te zien in welke plaatsen Highland Games gehouden worden tijdens uw verblijf in Schotland kunt u kijken op de website van de Scottish Highland Game Association.

Onderdelen die vaak op Highland Games worden gehouden zijn:

Atletische onderdelen zin onder andere:

  • Tossing the Caber ofwel boomstamwerpen. Een boomstam van zes meter lang en ongeveer 70 kg zwaar wordt geworpen en moet, over de kop, in de 12 uur positie terechtkomen.
  • Hammer Throw. Hamerwerpen waarbij een zwaar gewicht aan een steel achterwaarts zo ver mogelijk wordt geworpen
  • Stone Put. Een steen van zo'n 7,25 kg wordt, na een aanloop, zo ver mogelijk geworpen
  • Weight for Height. Een gewicht wordt achterwaarts over een touw geworpen. Het touw wordt steeds hoger gelegd, totdat er uiteindelijk een winnaar overblijft
  • Tug 'o war of wel touwtrekken. Teams van 4 tot 8 personen spelen in drie ronden tegen elkaar. Het team wat tweemaal wint is de winnaar.

Muziekonderdelen:
  • (Massed) pipe bands, een band met doedelzakspelers, ondersteund door trommels en pauken spelen traditionele Schotse muziek. Bij een Massed Pipe Band worden verschillende bands samengevoegd tot een groot gezelschap, wat zeer indrukwekkend is wanneer deze band het toernooi-terrein opmarcheert
  • Wedstrijden in het bespelen van instrumenten, meestal de doedelzak.

Dans:
  • Wedstrijden in Highland Dancing en tegenwoordig ook ballroom dancing.

Highland Dancers tijdens de North Berwick Highland Games. Foto: VisitScotland / Kenny Lam


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.