Neem contact op met Schotland op Maat
Meer informatie over Schotland op Maat
De Schotse distel, het logo van Visit Scotland, de Schotse organisatie ter bevordering van het toerisme naar Schotland
Lees het Blog van Schotland op Maat
Algemene informatie over Schotland
Ga naar de inhoud

Zuid Schotland - the Borders, Dumfries&Galloway en Airshire

Vlak bij Melrose, in de Schotse Borders vindt u het huis van Sir Walter Scott, bekend van onder meer de roman Ivanhoe

Zuid Schotland is onderverdeeld in de Schotse Borders en Dumfries & Galloway en Ayrshire. Verrassend genoeg is dit deel van Schotland nog niet zo erg door het massatoerisme ontdekt. Veel mensen rijden er doorheen, op weg naar de Highlands, terwijl dit deel van het land heel veel moois te bieden heeft.


Voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk is het zuiden van Schotland wel favoriet voor een korte vakantie. Het heeft tal van mooie kastelen en landhuizen en groene valleien en bossen in heuvelachtig gebieden waar men regelmatig oog in oog met een hert staat... En ondanks de bloedige geschiedenis van Zuid Schotland doen de steden en dorpen vriendelijk aan en zijn ze een bezoek zeker waard.

Zuid Schotland is zeer geschikt voor een wandel- of fietsvakantie. U kunt dit mooie deel van Schotland zo in uw eigen tempo te ontdekken.

The Scottish Borders vormden in het verleden een buffer tussen Engeland en Schotland. Menig oorlog tussen de Engelsen en de Schotten heeft hier plaatsgevonden. Vele kerken en abdijen maar ook kastelen zijn vernietigd en weer opgebouwd. Sommige zelfs meerdere malen. Een groot aantal van deze bouwwerken zijn na de laatste oorlogen in de 16de eeuw nooit meer hersteld maar zijn als ruïne te bezoeken.

Nog rustiger dan de Borders, maar zeker niet minder mooi, met uitgestrekte bossen, moerassen en hoge heuvels is Dumfries & Galloway en Ayrshire. Misschien juist omdat hier nog zoveel ruimte te vinden is, is Dumfries & Galloway het ideale vakantiegebied voor families. Daarnaast zijn de B&B ’s, de gasthuizen en de restaurants goed ingesteld op het ontvangen van gezinnen met kinderen.
Op deze kaart ziet u welk gebied onder het zuiden van Schotland valt.
Een waterval bij New Lanark
Dawyck Botanic Garden, bij Stobo is een oase van rust en van natuurlijke schoonheid.
Een kleurrijk beeld over de rivier de Tweed in de Schotse Borders
Kelso is een gezellig stadje en een prima uitvalsbasis om een paar dagen te vertoeven in de Schotse Borders.
In de Schotse Borders zijn veel mogelijkheden voor wandelingen, mountain biking en andere buitensportaktiviteiten.
Terug naar de inhoud