Neem contact op met Schotland op Maat
Meer informatie over Schotland op Maat
De Schotse distel, het logo van Visit Scotland, de Schotse organisatie ter bevordering van het toerisme naar Schotland
Lees het Blog van Schotland op Maat
Algemene informatie over Schotland
Ga naar de inhoud

Schotland anders! Minder toeristisch, maar zeker niet minder mooi...

Schotland anders
Uitzicht over Loch Fyne in Argyll

Veel bezoekers gaan eerst naar Edinburgh, dan naar de Highlands, Inverness, misschien naar Skye en dan weer terug naar huis. En eigenlijk is dat best jammer. Schotland heeft zoveel meer te bieden voor een fantastische vakantie. Een paar voorbeelden:

De Moray-kust

De Moray-kust, is het gebied ten oosten van Inverness aan de Moray Firth. De Moray Firth is vooral bekend door de groep van zo'n 130 dolfijnen die hier permanent leeft, maar er is ook een kans dat u vanaf de kust onder andere otters, visarenden, bruinvissen, grienden en zelfs orka's ziet. Het is een gebied met gezellige, kleine stadjes als Elgin en Nairn en vissersplaatsjes als Buckie en Cullen. Er zijn ook veel plekken van historisch belang, zoals Elgin Cathedral, Culloden Battlefield en de Clava Cairns. U vindt hier ook een aantal distilleerderijen, zoals de Benromach distillery, de Glen Moray distillery en de Benriach distillery. In het zuiden grenst de Moray-kust aan het Speyside whisky-gebied, dus als u hier verblijft kunt u ook een van de bekende distilleerderijen in dit gebied bezoeken.

Argyll & the Isles

Argyll & the Isles lag ooit in het hart van het koninkrijk Dál Riata, wat door Fergus the Great (Fergus Mór) in de 5e eeuw is gesticht en wat zich op het hoogtepunt (6e eeuw - 7e eeuw)  uitstrekte vanaf de noordpunt van Ierland en grote delen van de westkust van Schotland tot aan Mallaig, aan de noord-west kust van Schotland. Het oosten van het land was in handen van de Picten. In de 9e eeuw zijn de twee koninkrijken verenigd, waarschijnlijk als gevolg van een verpletterende nederlaag van de Pickten door de Vikingen. In 843 is Kenneth MacAlpin (Cináed mac Ailpin) tot koning gekroond en enige tijd later is het koninkrijk Alba gevormd (Alba, spreek uit: Al-u-ba, is de Schots Gaelic naam van het huidige Schotland). Argyll kent derhalve een rijke historie. U vindt hier onder andere neolitische staande stenen in de Kilmartin Glen en Inveraray Castle, de zetel van de Duke of Argyll.

Het gebied omvat 23 bewoonde eilanden, waaronder het Isle of Islay, met 8 wereldberoemde distilleerderijen, het Isle of Bute, met de luxueuze interieurs van het landhuis Mount Stuart, het eiland Mull, een van de beste plaatsen in Schotland om arenden in het wild te zien en het eiland Iona, waar in het jaar 563 St. Columba en zijn volgelingen arriveerden om het woord van God over het land te gaan verspreiden. Op het schiereiland Ardnamurchan, waar u overheen rijdt als u het Isle of Mull wilt bezoeken, rijdt u hoofdzakelijk over single track wegen, maar wordt u beloond met zeer veel mooie uitzichten over Loch Sunart.

Het landschap van Argyll kenmerkt zich door glooiende heuvels, bossen en lochs, zeelochs en lochans (kleine lochs). Het is een uitstekend wandel- en fietsgebied. Argyll is (veel) minder toeristisch als de Highlands en Skye en voor liefhebbers van natuur, rust en ruimte is hier veel te zien, te doen en te beleven.

Isle of Arran

Isle of Arran wordt ook wel 'Scotland in miniature' genoemd en dat is niet voor niets. Een oude breuklijn verdeelt Arran in twee zeer verschillende delen. In het noorden vindt u bergen als in de Schotse Hooglanden en het zuiden van het eiland is glooiend en lieflijk, net als in de Schotse laaglanden. Door de invloed van de warme golfstroom is het klimaat mild en er groeien zelfs palmbomen aan de kust. Het eiland heeft indrukwekkende glens, mooie stranden, kastelen en gezellige dorpjes en dat allemaal binnen een half uurtje rijden. Door de hechte gemeenschap van gastvrije eilandbewoners worden veel evenementen georganiseerd, waarbij u, als bezoeker, van harte welkom bent. Voor liefhebbers van natuur, dierenleven, wandelen, fietsen of andere outdoor-activiteiten is Arran een waar paradijs en golfliefhebbers kunnen op Arran op een van de 7 golfbanen terecht.
Carnasserie Castle in Argyll
Bord wat de Moray Firth Tourist Route aangeeft
Bow Fiddle Rock in de Moray
East Beach bij Lossiemouth in de Moray in Schotland
Terug naar de inhoud