Neem contact op met Schotland op Maat
Meer informatie over Schotland op Maat
De Schotse distel, het logo van Visit Scotland, de Schotse organisatie ter bevordering van het toerisme naar Schotland
Lees het Blog van Schotland op Maat
Algemene informatie over Schotland
Ga naar de inhoud

De Orkney Eilanden en de Shetland Eilanden

Vergezicht over de zee vanaf de Orkney eilanden

In het uiterste noorden van Schotland liggen de Orkney-eilanden en, nog noordelijker, de Shetland-eilanden, die dichter bij het Noordpoolgebied liggen dan bij London. De Shetland-eilanden liggen meer dan 160 km van de Schotse kust, zo afgezonderd van de rest van het land, dat ze bij een ander werelddeel zou kunnen horen. De Orkney-eilanden en de Shetland-eilanden zijn gevormd door de zee, door de wind en door een lange en vaak roerige geschiedenis.

De Orkney Eilanden

De Orkney-eilanden, die dichter bij het 'vasteland' van Schotland liggen is een prima bestemming voor hen die van ruige natuur en 'wildlife' houden. U vindt hier onder meer zeeleeuwen, otters en heel veel zeevogels, als papegaaiduikers.

Er behoren 70 eilanden tot Orkney en 20 daarvan zijn onbewoond. Orkney, met zijn schitterende kliffen is meer dan 6000 jaar constant bezet geweest en er is nooit een moment geweest waarin deze eilanden weerloos waren tegen aanvallen van de vijand. De  eilanden zijn nu rustig en kalm maar ze kunnen nog steeds getuigen van  bittere oorlogen en torpedo-bombardementen, zeker bij de natuurlijke  haven van Scapa Flow. Orkney is een griezelig mooi stuk van Schotland  met steencirkels, staande stenen en verstevigde huizen bekend als brochs.


Interessante bezienswaardigheden op de Orkney-eilanden zijn onder meer:
  • Maes Howe Chambered Cairn: Finstown, Mainland
  • Skara Brae: Sandwick, Mainland
  • De Ring of Brodgar, een steencirkel uit 2500 tot 2000 voor Christus
  • de Standing Stones of Stenness, een neolitische steencirkel
  • de Italian Chapel, gebouwd door krijgsgevangen aan het einde van de 2e wereldoorlog
  • De Highland Park distilleerderij.
  • North Hoy Nature Reserve: Hoy (bereikbaar met ferry van Stromness)

De Shetland-eilanden

166 km ten  noord-oosten van John O'Groats, ligt Shetland, een groep door wind  geteisterde eilanden met namen die meer Noors zijn dan Schots.  Kenmerkend zijn de kale, met turf bedekte landschappen en een doolhof  aan zeemeren, baaien en inhammen.

Shetland heeft een apart karakter en sfeer waardoor het gescheiden wordt van de rest van Schotland. Op het grootste eiland, Mainland, zijn er talloze  mogelijkheden om te voet op ontdekkingsreis te gaan. Vanaf Mavis Grind, bij de olieterminal van Sulham Voe, kunt u van de Noordzee naar de  Atlantische oceaan wandelen en weer terug, genietend van prehistorische ruines en spectaculaire kliffen en zeegezichten.

Yell is het op een na grootste eiland van Shetland, bekend om de vele dieren  zoals otters en de vogelpopulatie met onder andere de Merlin, de kleinste roofvogel  in Groot-Brittannië

Het kleinere eilandje Fetlar is beroemd om de vogelbevolking en de tuin van Shetland.

Unst is de meest noordelijk buitenpost van  Groot-Brittannië. Een van de meest interessante eilanden van Europa met  zon gebleekte stranden, majestueuze kliffen en heuvels, mooie flora en  fauna en een nationaal natuurpark van internationale betekenis.
De Orkeny eilanden en de Shetland eilanden liggen ten noorden van het 'vasteland' van Schotland.
Orkney en Shetland
Skara Brae is een goed bewaarde nederzetting uit de Neolithische tijd, gelegen aan de westkust van Mainland, het grootste eiland van de Orkney-eilanden. Het dorp geeft een beeld van het dagelijkse leven in de vroege steentijd, vanaf zo'n 3100 tot 2500 voor Christus.
De Italian Chapel is een creatie van Italiaanse krijgsgevangen tijdens de tweede wereldoorlog.  Een prachtige en kunstzinnige creatie. een 'must-see' voor elke bezoeker van de Orkney eilanden.
Terug naar de inhoud