Neem contact op met Schotland op Maat
Meer informatie over Schotland op Maat
De Schotse distel, het logo van Visit Scotland, de Schotse organisatie ter bevordering van het toerisme naar Schotland
Lees het Blog van Schotland op Maat
Algemene informatie over Schotland
Ga naar de inhoud

Noordoost Schotland, onontdekt, maar de moeite waard!

Uitzicht over de Moray Firth vanaf Buckie

Het noordoosten van Schotland wordt gevormd door, onder meer Aberdeenshire en Moray. Dit deel van Schotland heeft een verrassend mild klimaat dank zij de bescherming door de Cairngorms en de Grampian Mountains.

Aan de nog weinig toeristische kust van Moray, het kustgebied tussen Aberdeen en Inverness, vindt u een reeks kleine stadjes, slaperige dorpjes en charmante vissershaventjes. Voor het spotten van dolfijnen en zeehonden is dit de plek.

Naar het zuiden is een landschap van groene velden, slingerende rivieren en dichte bossen, langzaam maar zeker klimmend naar de rand van de Cairngorms. In het hart van het gebied loopt de rivier de Spey, Schotland's snelst stromende rivier. Dit is de hemel voor zalmvissers én voor malt whisky liefhebbers. In dit bekende Speyside-gebied bevinden zich een groot aantal distilleerderijen, waarvan er veel geopend zijn voor het publiek en waar u na een rondleiding ook nog van het product mag proeven.

Aan de Noordzeekust ligt Aberdeen, waar de laatste heuvels van de Grampians uitlopen naar zee en twee beroemde zalmrivieren, de Don en de Dee. Naar het westen van Aberdeen uit komen we in een weids heidelandschap met glooiende heuvels en valleien met dichte bossen onderbroken door kronkelende rivieren en betoverde lochs. Hier kunt u veel kastelen bekijken, meer dan 150 in dit gebied, met als beroemdste Balmoral castle, het zomerpaleis van de Koninklijke Engelse familie.

Perth en Kinross
Dit gebied wordt vaak als het hart van Schotland gezien en de Bergen, meren en dalen verlangen ernaar ontdekt te worden. Net buiten de oude stad Perth vinden we Scone, waar de mystieke "Stone of Destiny" zich bevindt, waarop 42 Schotse koningen zijn gekroond. Niet ver ten zuidwesten is het wereldberoemde Gleneagles hotel, met de even beroemde Golfbaan en andere sportfaciliteiten.

De Tay Valley is een van de mooiste gebieden van deze regio, met de populaire toeristenplaatsen Pitlochry en Blair Atholl, terwijl Rannoch Moor nog een onaangedane wildernis is waar men heerlijke wandelingen met een avontuurlijke inslag kan maken.

Angus
De kust van Angus is de diamant op de regionale kroon, en de stranden zijn de betere aan de oostkust. Vanaf badplaats Arbroath kunt u genieten van een schitterende wandeling langs Seaton Cliffs, waar u in gezelschap van een wonderlijke muur van rood zandsteen langs de Noordzee kunt wandelen.

Carnoustie, tussen Dundee en Arbroath, is erg populair als badplaats maar ook als beroemd golfcentrum. Maar Angus heeft meer dan alleen een spectaculaire kustlijn. Het weelderige dal van Strathmore ligt in het hart van Angus en herbergt Glamis Castle, waar Koningin Elizabeth de koningin moeder haar jeugd heeft doorgebracht. Verder westelijk reizend komt u in een rustige, onveranderde wereld van heuvels, glens en bergen, ver weg van de bruisende centra van Dundee, Arbroath, Forfar en Montrose.

De Glenfiddich single malt whisky's behoren tot de meest bekende en geroemde whisky's in de wereld. De distilleerderij heeft een fraai bezoekerscentrum en een uitgebreide koffieshop, waar u ook van een heerlijke lunch kunt genieten. Er is een shop waar u de diverse whisky's, kleding en andere souvenirs kunt kopen.
Vergezicht over de Moray Firth
Nadat in 1823 de belastingwet was ingevoerd was de Glenlivet de eerste distilleerderij die een vergunning aanvroeg.
Bord in de Glenlivet Distllery: Never drink whisky without water, never drink water without whisky
De beroemde brug op St Andrews Old Course met op de achtergrond het clubhuis
Blik op Cluny Water vanaf de brug in Braemar
St Andrews Cathedral
De haven van Crail
Terug naar de inhoud