Neem contact op met Schotland op Maat
Meer informatie over Schotland op Maat
De Schotse distel, het logo van Visit Scotland, de Schotse organisatie ter bevordering van het toerisme naar Schotland
Lees het Blog van Schotland op Maat
Algemene informatie over Schotland
Ga naar de inhoud

De Schotse Hooglanden - ruig, veelzijdig, gastvrij...

Een vergezicht over een Loch in de Schotse Hooglanden. Dit soort vergezichten kunt u overal in de Highlands tegenkomen.

Favoriet bij veel vakantiegangers, natuurliefhebbers, outdoor-sporters en wandelaars zijn de Western Highlands en de Highlands, een uitgestrekt gebied, dat zich uitstrekt van Zuidwest-Schotland tot het uiterste noorden van Schotland.


Het gebied rond Loch Lomond heeft zeer veel natuurschoon, met in het bijzonder het berglandschappen van de Trossachs. Dit was eens het domein van de 18de-eeuwse held/boef Rob Roy MacGregor.

Vanuit Callander, de toegangspoort tot de Highlands bereikt men gemakkelijk Loch Lomond, het grootste, vaak bezongen, romantische meer in Schotland. Als u de film Braveheart heeft gezien dan wilt u vast Stirling bezoeken met het imposante kasteel boven op de rots. Hier versloeg William Wallace in 1297 het Engelse leger tijdens de slag om Stirling Bridge en daarmee de Schotten het idee gaf een afzonderlijke natie te zijn. In Bannockburn was het Robert de Bruce die in 1314 beroemd werd omdat hij daar de Engelsen verdreef. Later werd hij gekroond tot koning Robert I van Schotland.

Argyll, met zijn grote steenformaties, steenhopen, en versterkte bolwerken, is ruig gebied met vaak adembenemende landschappen, waar de eerste Schotten zich in de 6de eeuw na Christus vestigden vanuit Ierland. Oban, aan de kust, is een belangrijk toeristencentrum met kustwandelingen, boswandelingen en stille wegen alsook routes voor fietsers. Vanuit Oban kunt u ook mooie boottochten naar de omringende eilanden maken.

Het verre noorden van Schotland wordt gezien als de laatste wildernis van Europa. Het is een dunbevolkt gebied met grandioze bergen, vruchtbare brede dalen, bossen en glinsterende meren. De ruige kustlijn, met zijn hoge kliffen en eenzame stranden is het domein van een aantal zeldzame zoogdieren. De westkust met zijn diepe inhammen, met lange zeemeren, zandgrotten en heuvels, is de perfecte plek om te zeevissen of om te wandelen. Door de warme golfstroom zijn hier zelfs palmbomen te zien.

Kaat van het Noorden van Schotland
Schotland heeft twee vlaggen. De blauw-witte Saltire en de Royal Standard of Scotland, die in deze afbeelding wordt getoond.
Dunrobin is het noordelijkst gelegen grote huis in Schotland met 189 kamers. Het kasteel is een van de weinige kastelen in Schotland dat continue bewoond is geweest vanaf ongeveer 1300 als woning van eerst Earls en later de Dukes of Sutherland. Het kasteel staat aan de Oostkust van Noord-Schotland en kijkt uit over de Moray Firth.
De Aberlour whisky is een van de mooiste Speyside whisky's en in de distilleerderij wordt u gastvrij ontvangen. U kunt de distilleerderij bezoeken voor een rondleiding. Als u een whisky-liefhebber bent dan is een tour echt aan te bevelen. De tours zijn zeer uitgebreid en de gidsen vertellen over de geschiedenis van de distilleerderij, de oprichters en het dorp en over het whisky-maken.
Het Cairngorm National Park is een prachtig gebied rond de Cairngorm Mountain (1300 meter hoog) en het Glen More Forest Park. In de Cairngorms vindt u vijf van de zes hoogste bergen in het Verenigd Koninkrijk en 43 Munros (bergen van 1000 meter of hoger), eeuwenoude bossen, watervallen en een grote diversiteit aan planten en dieren. Het is een gebied waar u heerlijke wandelingen kunt maken, kunt mountain biken, en in het seizoen ook perfect kunt skiën.
Het Balmoral Estate en Balmoral Castle ligt in de schitterende natuur van het Cairngorms National Park, iets ten oosten van Braemar.  Het kasteel is gelegen aan de rivier de Dee en is vooral bekend als de zomerresidentie van de Britse Koninklijke familie.
Schotland wordt in tweeën gedeeld door de Great Glen met in het noordoosten de Moray Firth en Inverness en in het zuidwesten het dorpje Fort Augustus.
Terug naar de inhoud