Neem contact op met Schotland op Maat
Meer informatie over Schotland op Maat
De Schotse distel, het logo van Visit Scotland, de Schotse organisatie ter bevordering van het toerisme naar Schotland
Lees het Blog van Schotland op Maat
Algemene informatie over Schotland
Ga naar de inhoud

De Hebriden. Rust, ruimte en de ruige natuur van de Schotse eilanden

Kijkend naar de kaart van Schotland, ziet men verspreid rond het noorden en westen van Schotland een groot aantal eilanden en eilandjes. Dit is een van de het meest spectaculaire gebieden van Europa. Met alle gemak brengt u hier heel veel tijd door met het bezoeken van de eilandjes, waar veel te zien en te doen is, echt een fantastisch vakantiebestemming. Er zijn mensen die er niet genoeg van krijgen en steeds weer terugkeren. De eilanden hier zijn gezegend met lange zomerdagen met daglicht tot 's avonds laat en op bepaalde momenten is, zeker vanaf de noordelijk gelegen eilanden, een stukje van het Noorderlicht te aanschouwen. Puntige bergtoppen bieden geweldige uitzichten over de horizon terwijl de kliffen uitkomen op witte zandstranden.


De twee meest noordelijke eilanden groepen zijn Orkney en Shetland, die dichter bij het Noordpoolgebied liggen dan bij London. Shetland ligt meer dan 160 km van de Schotse kust, zo afgezonderd van de rest van het land, dat het bij een ander werelddeel zou kunnen horen.

Ook de eilanden Lewis, Harris, Uist en Barra, in de Buiten Hebriden, geven een geïsoleerd gevoel. Eenzame buitenposten op Schotland's eenzaamste locaties. Maar juist de afgelegen ligging van deze eilanden geeft ze die aantrekkingskracht.

Dichterbij het vasteland en, over het algemeen, gemakkelijker bereikbaar voor toeristen zijn de eilanden van de Binnen Hebriden zoals Mull, Iona, Coll, Tiree, Jura en Islay.

Waar u ook komt op deze eilanden, er is altijd weer iets nieuws te zien en te ontdekken. Misschien een verborgen bergpad om te beklimmen of een geheime baai te ontdekken. Het is de rustige sfeer en hoeveelheid attracties en landschappen die ervoor zorgen dat dit een favoriet vakantiegebied is. Als mensen op dit gebied verliefd worden is het meestel een liefde voor het leven.

De Clyde-eilanden liggen rond de monding van de river Clyde bij Glasgow en het eiland Arran wordt ook wel mini Schotland genoemd: in het zuiden lieflijk, het westen strand en in het noorden een berglandschap.

De eilanden zijn verdeeld in:
De Clyde eilanden: Arran, Bute en Cumbrae
Binnen Hebriden: Coll, Tiree, Colonsay, Gigha, Islay, Jura, Mull en Iona
Skye & Buiten Hebriden: Isle of Lewis, Harris, Uist en Barra
De kleine eilanden: Isle of Muck, Eigg, Rum en Canna
Orkney en Shetland


Deze kaart toont globaal de ligging van de Hebriden in Schotland
Terug naar de inhoud