Neem contact op met Schotland op Maat
Meer informatie over Schotland op Maat
De Schotse distel, het logo van Visit Scotland, de Schotse organisatie ter bevordering van het toerisme naar Schotland
Lees het Blog van Schotland op Maat
Algemene informatie over Schotland
Ga naar de inhoud

Over Schotse ponden, geld opnemen en meer

Schotland > Landeninformatie
Een uitsnede van een tien bond biljet van de Royal Bank of Scotland
 
 

Van £ naar en omgekeerd

£ =


De Schotse Pond

Ondanks dat het Verenigd Koninkrijk (en dus ook Schotland) lid is van de Europese Gemeenschap wordt hier niet met Euro's betaald. Het Verenigd Koninkrijk heeft vastgehouden aan de eigen munteenheid, de Britse Pond.

Schotland heeft haar eigen versie van de pond, de Schotse Pond. 1 Schotse pond is overigens gelijk aan 1 Britse pond. Mocht u aan het einde van uw vakantie Schotse ponden overhouden dan kunt u daar in Noord Engeland over het algemeen zonder problemen mee betalen. Als u echter zuidelijker in Engeland komt dan kan er wel eens moeilijk over gedaan worden.

Betalen

In Schotland betaalt u met contant geld, met uw pin-pas of met uw credit card. De de grote winkels en veel restaurants accepteren uw pin-pas. U hoeft dus geen grote hoeveelheden contant geld bij u te hebben.
Vrijwel alle winkels en zeker de grote supermarkten, benzinestations en hotels accepteren de meest voorkomende creditcards (Visa en Mastercard). De Express-card wordt echter vaak geweigerd vanwege de hoge kosten voor de winkeliers. Het betalen met de creditcard is over het algemeen voor u het goedkoopst omdat hier een middenkoers wordt berekend.

Let op! B&B's accepteren over het algemeen alleen contant geld. Houd u daar rekening mee als u uw overnachting afrekent.

Geld opnemen

In geheel Schotland treft u geldautomaten (ATM's of Automated Teller Machines). U treft ze bij banken en bij de grote supermarkten als Tesco's en Sainsbury. In het dunbevolkte Noorden van Schotland kan het echter voorkomen dat u hiernaar moet zoeken. U kunt met uw giro- of bankpas zonder problemen geld pinnen. Let u wel op het Cirrus-logo dat bij de geldautomaat is afgebeeld. U kunt ook met uw creditcard geld opnemen. U betaald dan echter wel een bedrag aan kosten.

Reischeques

Reischeques of Travellercheques worden tegenwoordig minder gebruikt. Mocht u ze toch willen gebruiken koop dan Travelercheques in Ponden. Dan voorkomt u kosten bij het inwisselen. U kunt ze inwisselen bij een bank of bij het postkantoor. Sommige hotels accepteren ze ook.

En wat als het mis gaat?

Het is verstandig om voor u op reis gaat de nummers van al uw betaalpassen te noteren en ook de telefoonnummers van uw bank en uw creditcard-provider. Hetzelfde doet u met het telefoonnummer van uw mobiele telefoonnummer, het nummer van uw mobiele telecomprovider, het nummer van uw paspoort en rijbewijs, enzovoorts.

Bewaar een kopie van deze lijst thuis en een kopie op een plek waar u deze terug kunt vinden, bij voorkeur niet in uw handtas en niet in uw beurs, maar bijvoorbeeld in het handschoenenvak van uw auto.

Op deze manier heeft u altijd de gegevens bij de hand die u nodig hebt als u uw beurs of tas verliest, uw passen en uw mobiele telefoon wilt blokkeren of als u aangifte van diefstal moet doen.

De ANWB heeft hiervoor een dienst in het leven geroepen, genaamd DigiKluis. Via het internet onderhoudt u uw gegevens. Een telefoontje naar de ANWB Alarmcentrale is voldoende om uw gestolen of verloren betaalpassen of uw mobiele telefoon te laten blokkeren.

U belt hiervoor met ANWB Digikluis +31 (0)88 269 5146.


         Terug naar de inhoud