Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Stirling, Schotland. Foto: VisitScotland/Kenny Lam, alle rechten voorbehouden

Stirling

Stirling

In de vroege middeleeuwen werd de vulkanische rots, waarop Stirling Castle is gebouwd, omringd door moerassen, hoge heuvels en door de rivier de Forth. Deze plek was van groot strategisch belang voor de handel tussen de Schotse laaglanden en de hooglanden. Al in de 12e eeuw stond er op deze rots een versterkte vesting en werd het, na het overlijden van Alexander I, door zijn broer David I uitgeroepen tot Royal Burgh en tot residentie verheven. Het kasteel, zoals dat er nu staat, is in de 14e en 15e eeuw gebouwd door de koningen James IV, James V en James de VI. James VI verliet het kasteel toen hij in 1603, na de dood van Koningin Elizabeth I, tot koning James I van Engeland werd gekroond.

Het is niet verwonderlijk dat Stirling een grote rol heeft gespeeld in de Schotse geschiedenis. Wie Stirling Castle in handen had, had de controle over de handel. In 1297 bracht William Wallace, tijdens de slag om Stirling Bridge, het Engelse leger een zware slag toe. De slag was niet beslissend voor de onafhankelijkheidsoorlogen, maar gaf de Schotten wel een nationale identiteit. Ter nagedachtenis aan deze volksheld is, bij Abbey Craig, het National Wallace Monument opgericht, wat in de verre omtrek van Stirling te zien is.

Tijdens de slag bij Bannockburn was het Robert de Bruce, de latere koning Robert I, die Edward II een verpletterende nederlaag toebracht. De Battle of Bannockburn wordt nu nog steeds levend gehouden in het Bannockburn Heritage Center.

Nu is Stirling een gezellige stad, met als hoofdattractie het kasteel. De stad heeft een compact, stadscentrum dat prima te voet te verkennen is. In de historische Old Town vindt u veel onafhankelijke boetiekjes en winkeltjes.

Op Stirling Castle verwelkomen gidsen, in gekleed in historische kostuums u en vertellen u over het leven in de 16e eeuw. Kinderen kunnen zich vermaken in de gewelven, waar zij zich kunnen verkleden en middeleeuwse muziekinstrumenten bespelen. Andere hoogtepunten zijn de grote hal, de Chapel Royal, de Kasteel Exhibition, het Regimental museum, de keukens en nog veel meer.

Door haar ligging, vlag bij het Trossachs National Park is het een plek die prima als uitvalsbasis gebruikt kan worden voor een (korte) vakantie.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.