Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Foto: VisitScotland/Kenny Lam, alle rechten voorbehouden

Bruisend Glasgow

Bruisend Glasgow
de tweede stad van Schotland

Glasgow kent naast een bruisend nachtleven ook veel historische bezienswaardigheden uit de tijd dat deze stad een centrum van de scheepsbouw was.

Glasgow is de tweede stad van Schotland en de inwoners van Glasgow zijn trots op hun stoere Victoriaanse industriestad. De stad ligt aan de rivier de Clyde en was ooit een belangrijk centrum voor de scheepsbouw. Nog steeds is het een heel bedrijvige stad en voor sommige toeristen minder aantrekkelijk om te bezoeken. En dat terwijl Glasgow een aantal bezienswaardigheden heeft die zeker de moeite waard zijn.

Wie in het weekend in Glasgow is zou zeker een bezoek moeten brengen aan de Barras, de bekende vlooienmarkt tussen Ross Street en Bain Street aan de oostzijde van de stad. Deze markt is elke zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur en is een overblijfsel van vroegere tijden. Vroeger verkochten de standwerkers hun waar vanuit open wagens, maar in de twintiger jaren van de vorige eeuw liet Margaret McIver, een voortvarende onderneemster, de markt overdekken. Door de weeks is het een nogal troosteloze wirwar van huisjes, kramen en pakhuizen maar in het weekend komt alles tot leven en kunt u hier terecht voor 2e hands meubelen, designer kleding tot en met toekomstvoorspellingen. Eens per maand is er ook nog een boerenmarkt.

Glasgow Necropolis aan de George Square is de Victoriaanse dodenstad van Glasgow. Het lijkt haast alsof de concurrentiestrijd tussen de tabakshandelaren en de industriëlen uit de 19e eeuw hier gewoon doorgaat. Voor de begraafplaats werd in 1833 een locatie aangewezen op een heuveltop bij de kathedraal, waar zo weinig mogelijk kans was op besmetting van ziektes zoals cholera en tyfus. Vanuit het St. Mungo Museum is op de 3e verdieping een mooi uitzicht op de "skyline" van Necropolis.

Glasgow Green, 11 George Square is het oudste openbare park van Schotland, in 1450 aan de bevolking geschonken. Eeuwenlang werd hier de was gedroogd en misdadigers opgehangen. Het leger van Bonnie Prince Charlie heeft hier in 1746 zijn kamp opgeslagen. Wat meer tot de verbeelding spreekt: zowel de Glasgow Rangers als Celtic werden hier op de Green opgericht. In het park staat het People's Palace.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.