Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Aberdeen. Foto: VisitScotland/Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden

Aberdeen

Aberdeen

De derde stad van Schotland heeft als bijnaam de ‘granieten stad’ omdat veel gebouwen zijn opgetrokken uit graniet. Om dit graniet te verzachten heeft men bedacht om heel veel groen in de stad te zetten en heel veel rozenstruiken in het openbaar groen op te nemen. Op zeker punt waren er dan ook zoveel rozenstruiken dat de bijnaam Granieten stad in gevaar kwam omdat sommige mensen het al hadden over de rozenstad.

De Duthie Park Winter Garden is de grootste overdekte tuin van Europa en van de zuidzijde van het lange zandstrand, Footdee, is de haven van Aberdeen goed te zien.

De haven van Aberdeen is zeer bedrijvig, waar vroeger de handel was in wol en vis komt dat nu door de olie-industrie. Voor de kust worden 50 olievelden geëxploiteerd en Aberdeen heeft zich hiermee tot Europese hoofdstad van de offshore olie-industrie ontwikkeld.

Het stadscentrum ligt rond de Union Street en eindigt in het oosten bij het Mercat Cross. Het kruis staat bij Castlegate, waar ooit het kasteel van de stad heeft gestaan, maar waar nu alleen een marktplein ligt. Vanaf het marktplein loopt u over de klinkers van Shiprow naar het zuidwesten langs Provost Ross’s House en verder naar de haven.

Provost Skene’s House is de voormalige woning van George Skene, een 17de eeuwse provost (burgemeester) van Aberdeen. Het huis is gebouwd in 1545. De stijlkamers overspannen een periode van 200 jaar. De hertog van Cumberland verbleef hier in de weken voor de slag bij Culloden. In het Provost House bevindt zich ook het maritiem museum met een 8,5m schaalmodel van een booreiland.

Met de bus kunt u naar het noordelijke gelegen Old Aberdeen, met middeleeuwse straten en wynds (kronkelige stegen). Veel van deze straten zijn autovrij.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.