Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Foto: Schotland op maat

Schotland, daar regent het toch altijd?

Schotland, daar regent het toch altijd?

Het Schotse weer weerhoudt veel mensen van een bezoek aan dit land. Hoe vaak hoor je niet "Ik zou best een keer naar Schotland willen, maar het weer is daar zo slecht." of "Schotland, daar regent het toch altijd?". En dat is jammer, want Schotland heeft zo veel te bieden, ook als de zon zich een dagje niet laat zien en dat is minder vaak dan je zou denken! De meeste neerslag valt overigens in de hoger gelegen gebieden, zoals in de hoger gelegen delen van de Schotse Hooglanden. In de rest van het land is de hoeveelheid neerslag te vergelijken met Nederland. Dus ja, je kunt in Schotland wel regen verwachten, en nee, het regent er niet altijd.

Een oud Schots gezegde luidt:
There's no such thing as bad weather, only the wrong clothes…

Het klimaat in Schotland

Het klimaat in Schotland

Schotland kent een gematigd zeeklimaat, met milde winters en redelijk warme zomers met dagen met volop zonneschijn. Het weer wordt beïnvloed door Noord-Atlantische golfstroom. Daardoor is het mogelijk dat er aan de westkust van Schotland plaatsen zijn waar zelfs palmbomen gedijen. Het weer in het oosten van Schotland wordt beïnvloed door de bergen. Aan de noordoost kant van Schotland is het vaak droog, als het in de rest van Schotland wat natter is.

Ook Schotland heeft te maken met de klimaatverandering. Dit betekent dat de zomers warmer en droger worden en de winters natter. De zomer van 2018 is een van de warmste en zonnigste zomers sinds mensenheugenis geweest, met soms tropische temperaturen.

Onderstaande klimaatoverzicht toont de langetermijn-gemiddelden van de hoofdstad Edinburgh (bron: climatedata.eu).

Edinburgh j f m a m j j a s o n d
Min temp ºC 0 0 2 3 6 9 10 10 8 6 2 1
Max temp ºC 6 7 9 11 14 17 19 19 16 13 9 7
Neerslag (mm) 57 42 71 41 51 51 57 65 67 65 63 58
Dgn met neerslag 17 15 15 14 14 16 17 16 16 17 17 18
Uren zon 46 66 99 133 168 170 162 145 110 87 61 39

Deze tabel suggeert dat het zelfs in de zomer elke tweede dag een regenachtige dag is, maar dat is zeker niet zo. Als er gedurende de nacht wat regen valt, dan telt deze dag toch mee bij de dagen met neerslag.

De gemiddelde dagtemperaturen suggereren ook dat het in Schotland altijd koel is. Uit ervaring weten we dat de temperatuur vaak bijzonder aangenaam en zelfs warm is.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.