Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Foto:Sean Paul Kinnear

Wat is de beste tijd voor Schotland?

Wat is de beste tijd voor Schotland?

In Schotland heeft elk jaargetijde weer een eigen charme en ondanks het feit dat het land relatief klein is kan het weer van plaats tot plaats verschillen. Aan de oostkant van het land, achter de Cairngorm Mountains is het vaak schitterend weer, terwijl de westkant onder een wolkendek ligt. En in het noorden is het logischerwijs vaak koeler dan in Zuid-Schotland.

Vaak wordt de vraag gesteld wat de beste tijd is om naar Schotland te gaan. Eigenlijk is er geen slechte periode voor Schotland. Het ligt geheel aan uw eigen voorkeur…

Voorjaar

In maart, april en mei staan veel bloemen in bloei, zoals narcissen, bluebells, rododendrons en de kersenbloesem. De gele brem, die aan de westkust langs veel wegen te vinden is, geeft het landschap een gouden gloed.
De temperatuur ligt zo tussen de 7º en 13º. En mocht er een bui vallen, dan zijn er veel kunstgaleries, musea en andere attracties om te bezoeken. Schotland is perfect voor een korte paasvakantie.

Zomer

Juni, juli en augustus zijn normaal gesproken de warmste maanden, ook in Schotland, met temperaturen tussen de 15º en 17º in het noorden en rond de 21º tot 25º in het zuiden. Door de hoge breedtegraad zijn de dagen in de zomer vaak lang, met een lange avond. In Lerwick op Shetland heeft men in de zomer zo'n 5 uur meer daglicht dan in Londen. Je kunt er rond middernacht dan zelfs nog golf spelen.

Najaar

Het najaar is voor ons de favoriete periode om naar Schotland te gaan. De herfstkleuren in de bossen zijn wonderschoon en variëren van groen, naar vlammend rood, orange en geel. De heide staat in bloei en kleuren de highlands in een paarse gloed en de wolkenluchten zijn vaak schitterend, zeker bij zonsopgang en zonsondergang. Voor fotografen is dit dan ook een perfecte periode om Schotland te bezoeken. Een groot voordeel is ook dat vrijwel alle attracties en bezienswaardigheden nog geopend zijn en dat het aantal toeristen aanzienlijk minder is dan in de zomer.
In het najaar varieert de temperatuur tussen de 8º en de 14º

Winter

December, januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar, met een maximum temperatuur van 5º. In deze periode kunt u sneeuw verwachten. Gemiddeld valt er zo'n 15 tot 20 dagen sneeuw, maar in de hoger gelegen gebieden kan dit zelf tot 100 dagen oplopen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Schotland zo'n 5 skicentra kent die tot de beste van Europa gerekend mogen worden. En zeg nu zelf, een apres-ski in een gezellige pub, met een lekkere pint voor een open haardvuur. Dat is toch genieten?

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.