Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Foto: VisitScotland/Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden

Uit eten in Schotland

Uit eten in Schotland

Aan eetgelegenheden heeft Schotland geen gebrek. Er is voor elke smaak en voor elke beurs een goede maaltijd te vinden. Er zijn restaurants, pubs, tearooms, enzovoorts. Onderweg kunt u bij de service stations, die naast de grotere wegen liggen ook een restaurant of een koffieshop treffen en ook bij de grotere supermarkten is vaak een restaurant te vinden. De meeste toeristische attracties en veel tuincentra hebben ook een plek waar u een eenvoudige maaltijd kunt gebruiken.

Restaurants

Restaurants zijn er in vele soorten en prijsklassen en de kwaliteit van de gerechten is (meestal) goed tot uitstekend. Er wordt vaak gebruik gemaakt van lokale producten en bij veel restaurants vindt u typisch Schotse gerechten op het menu, zoals venison, fish pies en haggis.

In de meeste restaurants en eetcafé's in Schotland is het gebruikelijk om de wachten bij de ingang tot men u naar een tafeltje brengt. Dit wordt meestal aangegeven met een lessenaar met bord "wait here to be seated". In een pub hoef dit over het algemeen niet. In de wat duurdere restaurants is het gebruikelijk om eerst in de lounge een drankje te gebruiken en het menu te bekijken om daarna bestelling te doen. Even later wordt u dan opgehaald en naar uw tafeltje gebracht. Eventuele drankjes die nog niet op zijn worden door de bediening meegenomen naar uw tafel.

Houdt u van vis? Dan zult u, zeker in het westen van Schotland, op Orkney, Shetland en op de Hebriden, aan uw trekken kunnen komen. De visserij is in deze gebieden een belangrijke bron van inkomsten en de dagelijkse vangst vind haar weg ook naar de restaurants en uw bord. Maar ook aan de oostkust, in Fife en Aberdeenshire, kunt u veel gespecialiseerde vis-restaurants treffen.

Let op! Zeker in het hoogseizoen en in de weekenden is nodig om soms ruim van tevoren een tafeltje te reserveren voor uw gezelschap. Dat geldt ook voor de restaurants van de hotels waar u verblijft. Schotland op Maat kan voor u tafelreserveringen maken. Geef dat a.u.b. aan als u bij ons uw reis boekt.

Pubs

Het menu in de pubs is over het algemeen vrijwel gelijk en bestaat meestal uit hamburgers, diverse steaks, macaroni and cheese, fish and chips en dergelijke. De kwaliteit van het geserveerde is over het algemeen redelijk tot goed. De prijzen zijn zo tussen de £8 en £15 voor een hoofdgerecht en £4 a £5 voor een nagerecht.

Als u in een pub een maaltijd gebruikt dan vraag u aan de bar naar het menu. Als u uw keuze heeft gemaakt dan gaat u ook aan de bar bestellen. Meestal moet dan meteen afgerekend worden. Overigens is het in een pub ook heel gebruikelijk om drankjes meteen af te rekenen.

Tandoori (India's restaurant)

Wat voor ons het Chinees-Indisch restaurant is, is voor de Britten het India's restaurant. In het Verenigd Koninkrijk zijn dan ook veel Tandoori-restaurants te vinden. Als u van gekruid eten, curries en dergelijke houdt, dan is het zeker aan te bevelen om eens zo'n restaurant binnen te gaan voor een Chicken Tikka Massala, een Rogan Josh of een (zeer gekruide) Vindaloo. Veel Indische restaurants beiden ook een, vaak voordelig, lunchmenu.

Tearooms en coffeeshops

Tearooms en coffeeshops zijn over het algemeen alleen overdag geopend. U kunt hier terecht voor thee of koffie en voor allerlei gebak of een tosti of een pasteitje. Vaak wordt het gebak ter plaatse gebakken.
Veel toeristische attracties als kastelen, landhuizen en musea, maar ook de grotere supermarkten, tuincentrum enzovoorts hebben een tearoom ingericht.

Fish & Chips

Fish & Chips of een Fish Supper mag gerust een Brits instituut genoemd worden. Gelukkig wordt dit tegenwoordig niet meer in een oude krant geserveerd, maar keurig in een doos of bakje.

Wel een waarschuwing. De Britten houden van zout en azijn (salt and vinger) over hun frietjes en zowel het zout als de azijn worden in ruime hoeveelheden over de chips gesprenkeld. Geef bij het bestellen aan dat u geen azijn wilt. U kunt ook om mayonaise, tartar sause of ketchup vragen.

Afhaalmaaltijden (Take Away)

Schotland kent, net als Engeland, een grote variatie aan afhaalrestaurants, zeker in de grotere steden. De kwaliteit van de maaltijden kan sterk wisselend zijn. Wilt u gebruik maken van de diensten van een afhaalrestaurant? Vraag dan eerst even rond naar de ervaringen met het restaurant. Als u gebruik maakt van een self catering huis dan kan de verhuurder u hierin adviseren.

Heeft u een voedselallergie?

In Groot-Brittannië zijn restaurants en winkels die voedsel verkopen verplicht om allergie-informatie te verstrekken over de 14 belangrijkste allergenen in het voedsel en de dranken die zij serveren. Deze zijn:
 • Selderij
 • Gluten in granen
 • Schaaldieren als garnalen, krab en kreeft
 • Eieren
 • Vis
 • Lupine
 • Schelpdieren als mosselen en oesters
 • Mosterd
 • Noten als amandelen, hazelnoten, walnoten, Brazil noten, cashewnoten pistachenoten en macadamianoten
 • Pindas
 • Sesamzaad
 • Sojabonen
 • Zwaveldioxide en sulfieten (als de concentratie hoger is dan 10 ppm).

Restaurants zijn verplicht om allergieinformatie van de gerechten zichtbaar op de menukaart te tonen of in elk aangeven hoe u deze informatie kunt verkrijgen.

Meer informatie over de regels kunt u vinden op de website van de Britse overheid.
https://www.food.gov.uk/safety-hygiene/food-allergy-and-intolerance

Als u bij het aanvragen van een reis bij Schotland op Maat aangeeft dat iemand in uw gezelschap een voedselallergie heeft, geef dat dan aan. Dan kunnen wij bij de hotels en B&B's informeren en daar bij de keuze van accommodaties rekening mee houden.

Beef = Rundvlees
Pork = Varkensvlees
Venison = Hertenvlees
Lamb = Lamsvlees

Sirloin steak = Entrecote
Rump steak = Biefstuk

Cod = Kabeljouw
Haddock = Schelvis
Plaice = Schol
Hake = heek
Crab = Krab
Lobster = Kreeft

Kale = Boerenkool
Cauliflower = Bloemkool
Cabbage = Kool
Peas = Erwtjes
Carrot = Peen
Beans = Boontjes
French beans = Spercieboontjes

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.