Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Foto: VisitScotland/Kenny Lam, alle rechten voorbehouden

Elektrisch rijden in Schotland

Update Mei 2024: Wij zijn net terug uit Schotland waar we met onze elektrische auto een rondrit gemaakt hebben van ruim 2600 km. Tot 100% geladen en met best veel bagage was onze actieradius zo'n 390 km. Het laden was onderweg eigenlijk geen enkel probleem, maar wij hadden wel het voordeel dat wij inmiddels over een Smartcard van Chargeplace Scotland beschikken. Maar ook zonder die smartcard kunt u op heel veel plaatsen terecht om uw EV op te laden. Bovendien heeft CPS kort geleden een andere betaalwijze geïntroduceerd via Stripe.com. Door een account te maken, daar uw creditcard aan te koppelen en door de hulplijn te bellen kunnen zij een laadsessie op afstand starten en stoppen.

Bij een aantal Starbuck-vestigingen staat een 50 kWh snellader van EVpoint waar u met uw credit-card kunt betalen. Een prima plek om een pauze te houden met een kopje koffie en meteen de accu van uw auto bij te laden.

Moto Kinross, langs de A9, heeft 6 snelladers die tot 60 kWh kunnen laden. Hier komt u langs onderweg naar de Highlands en ook hier kunt u met uw creditcard betalen.

Elektrisch rijden in Schotland

Naar Schotland met uw elektrische auto! Het netwerk aan oplaadpunten groeit snel. Maar hoe vindt u een laadpaal, hoe start u een laadsessie en hoe betaalt u voor het laden?

Elektrisch rijden is ook in het Verenigd Koninkrijk niet meer weg te denken. Diverse partijen exploiteren een lokaal of landelijk netwerk van laadstations en steeds meer hotels en B&B's beschikken over een laadmogelijkheid voor elektrische auto's. Ook bij attracties als distilleerderijen, landhuizen en kastelen vindt u steeds vaker op de parkeerplaats de mogelijkheid om uw auto bij te laden. Helaas is er weinig uniformiteit en hebben de netwerken ieder een eigen manier om een laadsessie te starten en af te rekenen.

Als u een reis heeft geboekt bij Schotland op Maat en u heeft daarbij aangegeven dat u met een elektrische auto reist, dan zoeken wij naar overnachtingsadressen die beschikken over een laadmogelijkheid voor uw auto. Maar ook in dat geval kan het helaas voorkomen dat de laadpaal niet werkt, bezet is of dat deze een betaalwijze vraagt die u niet voorhanden heeft. Wij proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen door vooraf contact op te nemen met de hotels en B&B's in Schotland om een en ander te verifiëren.

Soms zult u ook tijdens uw reis willen laden. Helaas is de laad-infrastructuur in Schotland op dit moment wat versnipperd en de diverse netwerken hebben zo hun eigen manier van het starten en afrekenen van een laadsessie. Wij proberen e.e.a. voor de belangrijkste zaken zo duidelijk mogelijk op een rijtje te zetten.

Nuttige apps

Allereerst een aantal nuttige apps die u op uw smartphone kunt zetten voordat u aan uw Schotland ervaring begint. Deze apps zijn allemaal in de Nederlandse Google Play Store en Apple App Store te vinden:

ZapMap Deze app toont de locaties van veel laadstations in Groot-Brittannië

ChargeFinder Met deze Nederlandstalige app kun u ook naar laadpunten zoeken. Deze app heeft veel nuttige functies, zoals het tonen van laadpunten 'in de buurt'.

ProjectEV Pro Op sommige plaatsen treft u laders aan van ProjectEV. Helaas is dit netwerk in de Highlands nog niet wijdverbreid. Advies is om de app te downloaden en te beoordelen of u in de buurt komt van deze laadpalen voordat u een account aanmaakt.

Pod Point Nodig om de Pod Point laadstations die bij veel supermarkten, MacDonald-restaurants en dergelijke staan te vinden en te gebruiken. U maakt een account aan en met uw credit card kunt u geld toevoegen aan uw account. Hiermee kunt u uw laadsessie starten.

Tesla-app Voor Tesla-rijders is dit de app, maar ook voor niet Telsa-rijders zijn er superchargers te vinden die u kunt gebruiken. Bij sommige hotels treft u Tesla-laders die, soms met een een koppelstuk, ook voor niet Tesla-rijders te gebruiken zijn.

Er zijn naast deze apps nog andere apps te vinden voor de netwerken in Schotland. Deze netwerken vindt u in ZapMap. Deze netwerken zijn vaak lokaal of hebben in Schotland nog te weinig dekking om hier in detail op in te gaan.

Waar kan ik mijn auto opladen?

Controleer eerst waar uw eigen laadpas(sen) in Schotland te gebruiken zijn tijdens uw reis. Zo zijn de laadpassen van de ANWB, BP Pulse en Shell Recharge op veel plekken rond de grote steden te gebruiken. Ook het navigatiesysteem van moderne EV's kan behulpzaam zijn bij het vinden van een laadpunt.

De meeste publieke laadpalen zijn te vinden via zapmap. Zij bieden een website en een app voor uw mobiele telefoon (Android en iOS) die ook in de Nederlandse App Stores te vinden is.

De kaart op de website is direct te benaderen via de link https://www.zap-map.com/live/ en kan handig zijn bij het plannen van uw reis. Hier is ook op netwerk, type connector, enz. te filteren. Door op een van de laadpunten op de kaart te klikken krijgt u informatie over het laadpunt, zoals het exacte adres, de beschikbare laadpalen, de status van de laadpalen (vrij, bezet, prijsinformatie en dergelijke).

Stacks Image 849

De smartphone-app biedt dezelfde functionaliteit als de website en is nuttig om ook onderweg op uw telefoon te hebben.

Een andere app is ChargeFinder. Voordelen van deze app zijn, dat deze niet alleen laadpalen in de UK, maar in geheel West Europa toont, in het Nederlands werkt en een routeplanner bevat.

Wij horen ook veel goede verhalen over 'A Better Routplanner', waarmee u een route langs laadpunten kunt berekenen. Deze app hanteert een abonnementsvorm.

Laadpalen in schotland zijn te vinden m.b.v. zapmap

Starten en betalen van uw laadsessie

Contactloos betalen

Het starten en afrekenen van een laadsessie is in Schotland afhankelijk van het netwerk van de laadpaal. Bij een groeiend aantal laadpalen kunt u de laadsessie contactloos starten en betalen met uw creditcard of bankpas. Dit is herkenbaar door het logo (rechts), meestal in combinatie met de logo's van VISA en Mastercard.

Stacks Image 882

Chargeplace Scotland

ChargePlace Scotland is het nationale netwerk van laadstations in Schotland met een groeiend aantal laadpalen. Maar ChargePlace Scotland is nog niet helemaal ingericht voor toeristen, al wordt hier druk aan gewerkt:

 • De smartphone-app is niet beschikbaar buiten het VK
 • Chargeplace Scotland is niet in staat om de smartcard naar een adres buiten het VK te sturen.

Gelukkig is er een webpagina voor het starten en betalen van een laadsessie en het is mogelijk om een laadpas van ChargePlace Scotland te krijgen. Hoe? Dat leggen we verderop uit.

Overigens is ChargePlace Scotland zich inmiddels wel van het probleem bewust en ze werken aan verbeteringen. Schotland op Maat houdt, samen met Visit Scotland, de vinger aan de pols.

ChargePlace Scotland via WebPay

WebPay is pas later geïntroduceerd en werkt helaas niet voor de oudere laadpalen. Een vuistregel is dat laadpalen met een nummer hoger dan 52000 wel gebruikt kunnen worden. Eventueel kunt u de 24-uurs helpdesk bellen (+44-141 648 0750) om te controleren of WebPay gebruikt kan kan worden.

Stap 1. Ga naar https://webpay.chargeplacescotland.org

Stap 2. Op de voorkant van de laadpaal staat een vijf-cijferig nummer. Dat nummer vult u in op het formulier en u klikt op 'PROCEED'.

Stap 3. Kies welke van de beschikbare laders u wilt gebruiken. Dit kan misschien wat verwarrend zijn omdat op de laders soms A of B staat en de app 1 en 2 toont. Er volgt nu een pagina waarop u een bedankje krijgt met een link naar de 'terms and conditions'.
Klik op de knop ' PROCEED TO PAYMENT'.

Stap 4. Vul uw creditcardgegevens in klik op 'PAY'. Er wordt nu £0,01 van uw creditcard afgeschreven. Als dat lukt dan wordt de laadsessie gestart. Mocht het laden niet lukken dan wordt dit bedrag netjes teruggestort.

Tijdens het laden ziet u het volgende scherm:

Chargeplace Scotland - Webpay app - bezig met laden

Dit scherm wordt regelmatig bijgewerkt. Als u klaar bent met laden klikt u op 'END SESSION' waarna het voor de elektriciteit verschuldigde bedrag in rekening wordt gebracht op uw creditcard en de laadkabel wordt vrijgegeven.

Dit Youtube-filmpje toont dit proces

Een lader die wel gebruikt kan worden met WepPay (zie het nummer van de charger)

ChargePlace Scotland met Smartcard

Natuurlijk is het veel gemakkelijker om gebruik te maken van de Chargeplace Scotland Smartcard. U kunt deze, zei het met enige moeite, ook als 'buitenlander' aanvragen.

Let op! Neem voor dit traject ruim de tijd!

Het aanmaken van een Wise Bank account is niet meer nodig! Chargeplace Schotland heeft met ingang van 15 april 2024 haar betaalmethoden gewijzigd. Je kunt nu een creditcard aan het Chargeplace Scotland account koppelen. Betalingen gaan in het vervolg via het Stripe platform. De 'oude' werkwijze via een Wise-bankrekening werkt vanaf 15 april 2024 niet meer.


Stap 1. Maak een account aan bij Chargeplace Scotland
Ga naar de website van Chargeplace Scotland, klik op 'Register' en volg de instructies

Je moet een betaalmethode toevoegen door een creditcard aan het account toe te voegen. Betalingen gaan nu via het Stripe-platform.

Stap 3. Vraag een laadpas (RFID-card) aan bij Chargeplace Scotland.
Houd er a.u.b. rekening mee dat het leveren de laadpas ongeveer 14 dagen in beslag neemt en alleen verzonden kan worden naar een adres binnen het VK. Neem daarom bijvoorbeeld contact op met uw eerste hotel of B&B en vraag of zij de kaart willen ontvangen en voor u willen bewaren.

Mocht het hotel of de B&B niet aan uw verzoek kunnen voldoen dan is er ook nog de mogelijkheid om een 'virtuele kaart' te gebruiken. In dat geval maakt u wel een account aan en voegt u een creditcard toe, maar moet u voor en na elke laadsessie naar de helpdesk van Chargeplace Scotland bellen om de laadsessie te starten en te stoppen.

U kunt de kaart ook ophalen bij het hoofdkantoor van ChargePlace Scotland in Dundee. Het adres is:

 • ChargePlace Scotland
 • Michelin Scotland Innovation Parc
 • Baldovie Road, Dundee, DD4 8UQ

Een lader die wel gebruikt kan worden met WepPay (zie het nummer van de charger)

Pod Point

Pod Point is momenteel bezig om door het gehele Verenigd Koninkrijk laadstations te installeren. Het aantal laadpunten is nog niet zo groot als bij Chargeplace Scotland, maar daar staat tegenover dat de oplaadpunten eenvoudig te vinden zijn op parkeerterreinen van onder andere de Tesco Extra winkels en Tesco Superstores, de grotere Lidl vestigingen, Sainsbury's, bij MacDonalds, Premier Inn en andere plaatsen.

Een kaart met de Pod Point laadstations vindt u op de website van Pod Point.

Een nadeel van dit netwerk is wel dat veel van de chargers nogal traag zijn (tot 7 kWh) maar als u toch wat boodschappen wilt doen kan de auto iets bijladen.

In de Noordelijke en Westelijke hooglanden is het aantal plaatsen waar u uw auto kunt opladen nog wel wat beperkt, maar dat zal in de toekomst zeker beter worden.

Voor het laden van uw auto is de Pod Point App noodzakelijk. Deze app is te downloaden uit de Nederlandse App Store.

In de app maakt u een account aan en u kunt een credit card toevoegen of anders een tegoed toevoegen via een betaalkaart/creditcard of via Apple Pay of Google Pay.

Stap 1. Zoek in de app een Pod Point-locatie in de buurt. Check ook de laadsnelheid, de prijsinformatie en of er nog verdere restricties zijn voor het gebruik.

Tik op de locatie op de kaart. Elke lader heeft bij Pod Point een tweedelige naam, bijvoorbeeld Judi-Earl.

Stap 2. Kies welke van de beschikbare laders u wilt gebruiken, sluit de laadkabel aan en klik op de naam van de laadpaal in de app en klik op 'Confirm Charge'.

Stap 3. Er volgt nu een pagina waarop u een bedankje krijgt voor het gebruik met een link naar de 'terms and conditions'. Klik op de knop ' PROCEED TO PAYMENT'.

Mocht er onvoldoende saldo op uw account beschikbaar zijn dan kunt u eenvoudig met uw creditcard geld toevoegen. Klik hiervoor op 'Account' , onderin het scherm. Klik vervolgens op 'Top up' en kies het bedrag wat u wilt toevoegen.

Het volgende filmpje toont dit proces.

Het logo van Pod Point
Download de Pod Point-app in de Apple App Store
Download de Pod Point app in de Google Play Store

Tesla

Voor Tesla-eigenaren wellicht overbodig. Een kaart waar de Tesla Destinaties Chargers en Tesla Superchargers te vinden zijn vindt u op deze pagina.

Tesla superchargers waar u, ook als niet Tesla-rijder, tegen betaling met de Tesla-app terecht kunt zijn te vinden in:

 • A1 na Alnwick: Adderstone. Berwick. NE70 7JU Belford
 • M74 na Abbinton: Abington Welcome Break Services, M74 Junction 13 ML12 6RG Abington
 • M8 Ten oosten van Glasgow: Eurocentral, Parklands Ave ML1 4WQ Motherwell
 • M8 voor Whitburn: Heartlands Ter Bathgate Scotland EH47 0SE
 • A90: Dundee,Kingsway W DD25JT Dundee
 • Fort William: Camanachd Crescent PH33 6EW Fort William
 • A82 Inverness: 24 Rose Street IV1 1NQ Inverness

Range Anxiety?

Bang om onderweg met een lege accu te komen staan? Dat hoeft dus helemaal niet in Schotland! Zelfs niet als u in het hoge Noorden de NC-500 wilt tijden met een elektrische auto.

Dit filmpje geeft alvast een mooie impressie van deze road-trip met een EV!


Disclaimer

Deze informatie is met zorg samengesteld na vragen van klanten en op basis van onze eigen ervaringen. Als u correcties of aanvullingen heeft, geef deze dan a.u.b. aan ons door via info@schotlandopmaat.nl.

Reizigers die na u komen kunnen daar wellicht hun voordeel mee doen.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.