Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Elgin Cathedral. Foto: VisitScotland/Kenny Lam

Noordoost-Schotland

Noordoost-Schotland

Noordoost Schotland is nog weinig toeristisch. Toch is hier veel te genieten. U zit bovendien vlak bij het Speyside whiskygebied. Noordoost-Schotland wordt gevormd door, Angus, Aberdeenshire en Moray. Dit deel van Schotland heeft een verrassend mild klimaat dank zij de bescherming door de Cairngorms en de Grampian Mountains.

Aan de nog weinig toeristische kust van Moray, het kustgebied tussen Aberdeen en Inverness, vindt u een reeks kleine stadjes, slaperige dorpjes en charmante vissershaventjes. Voor het spotten van dolfijnen en zeehonden is dit de plek. Naar het zuiden is een landschap van groene velden, slingerende rivieren en dichte bossen, langzaam maar zeker klimmend naar de rand van de Cairngorms. In het hart van het gebied loopt de rivier de Spey, Schotland's snelst stromende rivier. Dit is de hemel voor zalmvissers én voor malt whisky liefhebbers. In dit bekende Speyside-gebied bevinden zich een groot aantal distilleerderijen, waarvan er veel geopend zijn voor het publiek en waar u na een rondleiding ook nog van het product mag proeven.

Aan de Noordzeekust ligt Aberdeenshire, waar de laatste heuvels van de Grampians uitlopen naar zee en twee bekende zalmrivieren lopen, de Don en de Dee. Naar het westen van Aberdeen uit komen we in een weids heidelandschap met glooiende heuvels en valleien met dichte bossen onderbroken door kronkelende rivieren en betoverde lochs. Hier kunt u veel kastelen bekijken, meer dan 150 in dit gebied, met als beroemdste Balmoral castle, het zomerpaleis van de Koninklijke Engelse familie.

De kust van Angus heeft een aantal mooie stranden en elegante badplaatsen. Vanaf badplaats Arbroath kunt u genieten van een schitterende wandeling langs Seaton Cliffs, waar u in gezelschap van een wonderlijke muur van rood zandsteen langs de Noordzee kunt lopen.

Carnoustie, tussen Dundee en Arbroath, is erg populair als badplaats maar ook als beroemd golfcentrum. Maar Angus heeft meer dan alleen een spectaculaire kustlijn. Het weelderige dal van Strathmore ligt in het hart van Angus en herbergt Glamis Castle, waar Koningin Elizabeth de koningin moeder haar jeugd heeft doorgebracht. Verder westelijk reizend komt u in een rustige, onveranderde wereld van heuvels, glens en bergen, ver weg van de bruisende centra van Dundee, Arbroath, Forfar en Montrose.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.