Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Twee wandelaars kijken uit over de Cuillin bergketen op Skye. Foto: VisitScotland, Allan Jamieson

Skye en de Binnen Hebriden

Skye en de Binnen-Hebriden

De Binnen-Hebriden bestaan uit de eilanden Skye, Coll, Tiree, Colonsay, Gigha, Islay, Jura, Mull en Iona en de kleine eilanden Canna, Rum, Eigg en Muck.

Isle of Skye

Het eiland Skye is het grootste eiland van de Binnen Hebriden. Het is een van de meest populaire vakantiebestemmingen van Schotland. Dat is ook niet verwonderlijk want Skye heeft indrukwekkende landschappen, een rijk dierenleven en een interessante geschiedenis.

Gelegen aan de westkust van het Schotse vasteland wordt het landschap gedomineerd door de Cuillin-bergketen, die vanaf elke plek op het eiland te zien is. Het landschap kenmerkt zich verder door verstilde lochs en uitgestrekte heidevelden. In mei en juni zijn op sommige plaatsen velden en bermen goudgekleurd door de in bloei staande brem.

Op Skye staan 12 van de 282 Munro's (bergen die hoger zijn dan 3000 voet ofwel 914 meter). Dat maakt dat Skye een geliefde bestemming is voor wandelaars en klimmers. Overigens kunt u op Skye ook prima wandelen zonder meteen de hoogte in te gaan, zoals bijvoorbeeld naar de zeeklif van Kilt Rock of de adembenemend mooie formatie van Quiraing.

U kunt op Skye ook een groot aantal dieren in het wild zien, zoals herten, Schotse 'wildcats', boommarters en berghazen. Ook de zee is nooit ver weg en dat biedt mogelijkheden voor een groot aantal watersporten. Vanaf Skye kunt u vanaf diverse plekken een 'wildlife'-cruise maken waarbij u de kans heeft om zeehonden, dolfijnen, otters, adelaars en zee-arenden te spotten.

Portree is de hoofdstad en het culturele centrum van het eiland Skye. Het stadje heeft een bedrijvige, natuurlijke haven en door het omringende natuurschoon en de pastelkleurige voorgevels van de huizen aan de haven is dit plaatsje erg fotogeniek.

Islay

Islay is het Mekka voor whiskyliefhebbers. Op dit eiland vindt u 10 distilleerderijen waaronder die van Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig, Bruighladdigh, Bowmore en Kilchoman. Bezoekers zijn van harte welkom om het productieproces te zien en de whisky te proeven.

Islay heeft ook veel te bieden aan natuurschoon en historie. In het heidelandschap wordt nog steeds de turf gestoken, die de Islay-whisky's hun kenmerkende, rokerige aroma en smaak geeft en die de huizen in de winter verwarmt. Het eiland werd al bewoond in de bronstijd en op het eiland vindt u dan ook steencirkels, staande stenen, Keltische kruizen en kastelen.

Rond de kust van Islay vindt u een aantal kleine en leuke plaatsjes, zoals Port Ellen, Port Charlotte en Port Askaig. In Port Askaig staat een unieke, ronde kerk, zo gebouwd te voorkomen dat boze geesten zich in een hoekje konden verbergen.

Isle of Mull

Het Isle of Mull is het op een na grootste eiland van de Inner Hebrides. In het noordoosten vindt u Tobermory, de hoofdplaats van het eiland, met haar gekleurde huizen aan de rand van de haven.

Mull is een van de beste plaatsen om zeldzame zeearenden te zien en er zijn boottochten te maken waarbij u mogelijk walvissen, dolfijnen, reuzenhaaien of andere zeedieren kunt zien.

In het westen van het eiland ligt de havenplaats Fionnphort. Van hieruit gaan er boottochten naar de eilanden Iona en Staffa. Het onbewoonde eiland Staffa is vooral bekend omdat zich daar de indrukwekkende zeegrot 'Fingals Cave' bevindt met zijn unieke structuur van hexagonale (zeshoekige) basaltkolommen.

Iona

Het Isle of Iona (Gaelic: Ì Chaluim Chille, het eiland van Columba) is een klein eiland aan de westkust van Schotland. Het telt ongeveer 175 inwoners. Het eiland stond aan de wieg van de verspreiding van het Keltische Christendom in Schotland.

Interessante plaatsen om op Iona te bezoeken zijn:
  • Iona Abbey
  • Iona Nunnery, de pittoreske overblijfselen van een in 1203 door Beatrice, de dochter van Somerled gesticht nonnenklooster
  • St. Orans Chapel, beschouwd als de laatste rustplaats van 48 koningen van Schotland en Noorwegen, waaronder MacBeth.

De kleine eilanden (Canna, Rum, Eigg, Muck)

Deze eilanden, ten zuiden van Skye zijn een aantal keren per week te bezoeken via Mallaig en Arisaig. Deze eilanden zijn dun bevolkt en er heerst een weldadige rust. De natuur op de eilanden is schitterend en zeker voor wandelaars en natuurfotografen is een bezoek aan de kleine eilanden zeer de moeite waard. Let op: U kunt geen auto meenemen naar de kleine eilanden…

Het Isle of Canna is slecht 1,6 km bij 8 km groot en heeft 30 inwoners. Ondanks het formaat treft u op dit eiland veel historische resten. Op Canna nestelen ook grote kolonies zeevogels. Vanaf laat april tot en met juli kunt u Ier ook papegaaiduikers zien.

Het Isle of Rum is het grootste van de kleine eilanden en er wonen ongeveer 30 mensen. Het eiland heeft een aantal schitterende stranden en ook een kasteeltje, Kinloch Castle, opgebouwd met roze zandsteen.

Het Isle of Eigg is eigendom van de 90 bewoners, die het eiland in 1997 gezamenlijk kochten van de vorige eigenaar. De bewoners trachten volledig zelfvoorzienend te zijn. Zo heeft het eiland een eigen stroomvoorziening. Het Isle of Eigg heeft ook schitterende stranden. In de Bay of Laig, aan de westzijde van het eiland kunt u een kudde koeien treffen die op het strand liggen te rusten. Iets verder in de baai vindt u bijzonder fotogenieke rotsformaties, waaronder een aantal paddestoelvormige rotsen.

Het Isle of Muck is het kleinste van deze eilanden. Het eiland is slechts 4 km breed, van oost naar west en de enige weg op het eiland is wel 1,5 km lang. Het eiland heeft veel natuurschoon die u alleen te voet kunt ontdekken. De wandelingen die u kunt maken zijn relatief eenvoudig. Het hoogste punt op het eiland is slechts 137 meter hoog en vanaf dit punt heeft u een schitterend uitzicht over het omringende landschap en de zee.

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.