Neem contact op met Schotland op Maat
Meer informatie over Schotland op Maat
De Schotse distel, het logo van Visit Scotland, de Schotse organisatie ter bevordering van het toerisme naar Schotland
Lees het Blog van Schotland op Maat
Algemene informatie over Schotland
Ga naar de inhoud

Edinburgh. De bruisende hoofdstad van Schotland

Deze voormalige koninklijke residentie, die eveneens als bastion, kazerne en gevangenis gediend heeft, schonk haar naam aan de stad als samentrekking van het Gaelische woord Din Eidyn, ‘vesting van Edwin’ en burgt.

Bruisend Edinburgh

In de zomermaanden, zo rond augustus, mag Edinburgh zonder meer een van de culturele hotspots van Europa genoemd worden. Vele duizenden bezoekers komen dan naar deze bruisende hoofdstad van Schotland om te genieten van het Edinburgh Festival, de Military Tattoo, die gehouden wordt in het beroemde Edinburgh Castle en het Fringe-festival. Gedurende een paar weken worden er overal in de stad voorstellingen gegeven. Niet alleen in de theaters, maar ook op straat!

Maar ook buiten de festivalperiode is Edinburgh een culturele stad en met een groot aantal musea, bioscopen, zes theaters en een aantal concertzalen is er altijd wel iets te zien of te beleven. Edinburgh kent overigens, als studentenstad, ook een bruisend nachtleven met vele gezellige pubs en clubs. Ook een nachtelijke 'Ghost'-walk door het oude gedeelte van de stad is een bijzondere belevenis.

Architectuur in Edinburgh

Met haar schitterende middeleeuwse en 18e-eeuwse architectuur mag Edinburgh zeker tot een van de mooiste Europese hoofdsteden van Europa, zo niet de wereld gerekend worden. Sommige van de bezienswaardigheden behoren tot de meest interessante van het land, zoals de nationale musea en ook het eerder genoemde Edinburgh Castle, wat, gebouwd op Castle Rock over de stad uitkijkt.

Edinburgh, the Old Town en de Royal Mile

De Royal Mile, lopend van Holyrood Palace naar Edinburgh Castle bevat veel bezienswaardigheden zoals musea, boetiekjes, Historische huizen, St. Giles Cathedral en ook 'closes' (dat zijn afgeschermde hofjes en oases van rust in een drukke stad).

Edinburgh, the New Town

Aan de andere zijde van Edinburgh ligt de New Town, gebouwd in de 18e eeuw.  Voor de 'shoppers' is Prinses Street een 'must', met haar elegante warenhuizen en het imposante Scott-monument. Hier vindt u ook het National Museum van Schotland.
En als u de drukte van Edinburgh wilt ontvluchten dan is de National Botanic Garden met haar grote collectie van planten, struiken en bomen uit de gehele wereld een bezoek waard.

Parkeren in Edinburgh

Edinburgh is wel een stad waar u de auto beter aan de rand van de stad kunt parkeren bij een Park & Ride's, om dan vervolgens de bus naar het historische centrum van de stad te nemen. Er zijn natuurlijk wel parkeergelegenheden, maar met een dusdanig prijskaartje dat dit niet echt aantrekkelijk is. Logeert u in Edinburgh: zorg dan dat u zeker bent van parkeergelegenheid bij het hotel waar u verblijft.


Dit huis is gebouwd in 1620 voor Thomas Gledstanes, een rijke koopman uit Edinburgh. Het huis is volledig gerestaureerd en ingericht als een typisch huis van een 17e eeuwse koopman, compleet met winkel op de begane grond. In zes, 17 eeuw ingerichte kamers krijgt u een beeld van hoe de mensen in die tijd leefden, woonden en werkten.
Vuurwerk boven Edinburgh Castle
De Edinburgh Botanic Garden is een oase van rust en natuurlijke schoonheid op slechts anderhalve kilometer van het drukke centrum van Edinburgh.
Met Edinburgh Bus Tours zijn er diverse mogelijkheden om Edinburgh te bezoeken en de auto te laten staan.
Edinburgh Royal Mile met een blik St. Giles Cathedral, de High Kirk van Edinburgh. De zuilen in het interieur, die de 49m hoge toren dragen, zijn de restanten van de 12e eeuwse kerk die op deze plaats te vinden was. De toren zelf stamt uit 1495 en de rest van de kerk uit de 15e en 16e eeuw.
Blik over Edinburgh vanaf Calton Hill
Tijdens het Edinburgh Fringe Festival worden in Edinburgh ook veel straatvoorstellingen gegeven.
Terug naar de inhoud