Neem contact op met Schotland op Maat
Meer informatie over Schotland op Maat
De Schotse distel, het logo van Visit Scotland, de Schotse organisatie ter bevordering van het toerisme naar Schotland
Lees het Blog van Schotland op Maat
Algemene informatie over Schotland
Ga naar de inhoud

Centraal Schotland - Verrassend veelzijdig!

Een kudde schapen met een vergezicht over de heuvels van centraal Schotland


Als u via de rondweg van Edinburgh naar het noorden van Schotland rijdt en u passeert de Forth of Firth over de imposante Forth Road Bridge, dan rijdt u Centraal Schotland binnen. Een paar kilometer verderop staat aan de kant van de weg een bord. 'Welcom in the Kingdom of Fife'...


Langzaam verandert het karakter van het land. Van de zacht glooiende heuvels van de Scottish Borders, komt nu Centraal Schotland, waar het wat ruiger is en waar de weg soms duidelijk uit de rotsen is gehouwen. Centraal Schotland rijdt men vaak 'doorheen' op weg naar de meer toeristische Highlands'. En dat is jammer, want ook dit deel van Schotland heeft veel te bieden, zoals pittoreske vissersdorpjes aan de Noordzee-kust, gezellige steden als Dundee en St Andrews, beroemd om haar golfbanen en historische kastelen zoals Glamis Castle, een van de mooiste kastelen van Schotland waar de 'Grey Lady' al sinds 1540 spookt en Scone Palace, een werkelijk schitterend Georgiaans paleis wat een belangrijke rol heeft gespeelt in de Schotse geschiedenis en waar een replica van de Stone of Destiny te bezichtigen is (de echte steen staat in Edinburgh).

Ook wat betreft natuurschoon heeft Centraal Schotland ook zeer veel te bieden. Rustige lochs, rivieren vol vis, valleien met bossen en schitterend open heide en moerasland.

Er zijn zeer veel mogelijkheden om buiten te vertoeven, zoals bijvoorbeeld een langeafstandswandeling of klauteren en wandelen over rotsen aan de Noordzeekust of door een ontspannende rit met de auto te maken langs de grootse kustlijn kunt u de interessante erfenis van grotten, kastelen en oude vissershavens ontdekken.

Het is een gebied wat doordrenkt is van historie. De oude koningen van Schotland waren gevestigd in Dumfermline, aan de Noordoever van de Firth of Forth, recht tegenover Edinburgh. Een beroemd gedicht, Sir Patric Spence, van een onbekende auteur herinnert hieraan:

The king sits in Dunfermline toun,
Drinking the blude-red wine,
"O whare will I get a skeely skipper
To sail this new ship of mine o?"

Net over de Forth Road Bridge ligt Dunfermline. Dunfermline was de hoofdstad van Schotland tot 1603. De ruïnes van de abdij en het paleis uit de 12de eeuw roepen het koninklijke verleden op en beheersen de stad. De Abbey Church met zijn Normandische schip en 19de eeuwse koor bevat de tomben van 22 Schotse vorsten, waaronder Robert de Bruce. De resten van het paleis toornen hoog uit boven het Pittencrieff Park.
Ooit een koninklijk jachtslot is Glamis Castle een van de mooiste kastelen van Schotland
Aan de Noordzee-kust in Fife vindt u een aantal pitoreske vissershavens
Scone Palace, waar ooit de 'Stone of Destiny' heeft gestaand, waarop de Schotse koningen gekroond werden.
Een blik over het visserplaatsje Crail. Hier kunt u genieten van een lunch, met uitzicht over de noordzee, of vers gevangen kreeft eten bij de haven.
Terug naar de inhoud