Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Top 15 landhuizen en kastelen

Wij komen al lang in Schotland op zoek naar de mooiste plekken. We wilden we een Top-10 maken van de mooiste kastelen en landhuizen, het is een Top-15 geworden.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie kastelen en landhuizen te vinden in Schotland, maar je moet nu soms keuzes maken. Het is overigens onze persoonlijke keuze.

De volgorde in de lijst zegt niets over onze voorkeur en is volkomen willekeurig…

1. Abbotsford

Vlak bij de plaats Melrose in de Schotse Borders staat Abbotsford. Abbotsford is het voormalige landhuis van de schrijver en historicus Sir Walter Scott, bekend van onder meer de boeken Ivanhoe en Lady Chatterly's lover. Het huis is gelegen in een schitterende tuin en 20 hectaren bos. Scott was een echte verzamelaar met een groot historisch besef. Zo is in het huis een notitieboekje te zien wat aan Napoleon heeft toebehoord tijdens de slag om Waterloo. In een vitrine liggen veel historische voorwerpen, waaronder de beurs van Robert Roy MacGregor, een haarlok van Bonnie Prince Charlie en een kruis dat toebehoorde aan Mary, Queen of Scots. In de bibliotheek bevinden zich meer dan 9.000 vaak zeldzame boeken.

De bibliotheek  in Abbotsford.


2. Rosslyn Chapel

Ongeveer 11 kilometer ten zuiden van Edinburgh, in het plaatsje Roslin vindt u Rosslyn Chapel, beroemd door het boek 'De Da Vinci Code' van Dan Brown en de gelijknamige film. In het jaar 1446 gaf Sir William St. Clair, de 3e Prins van Orkney opdracht om Rosslyn Chapel te bouwen. Oorspronkelijk in gebruik als Katholieke kerk is ook Rosslyn Chapel is niet ontkomen aan de reformatie. Tijdens de burgeroorlog in 1650 vielen de troepen van Oliver Cromwell het nabijgelegen Roslin Castle aan en zij gebruikten de kapel als paardenstal. Pas in 1861 is Rosslyn Chapel weer in gebruik genomen als kerk. De kapel is van boven tot onder versierd met beeldhouwwerk, met verwijzingen naar het christendom en de tempelridders.


3. Traquair House

Traquair house is het oudste, nog bewoonde country-house in Schotland. Van oorsprong was dit het jachthuis voor de koningen en koninginnen van Schotland en het huis is al 900 jaar bewoond. Op dit moment wordt het huis bewoond door Lady Catharine Maxwell Stuart, de 21e Lady of Traquair, met haar familie. U kunt hier een stuk Schotse (familie-)geschiedenis zien.

Op Traquair wordt ook op traditionele wijze een aantal bijzondere bieren gebrouwen. In de Brewery-shop, naast de huiskapel kunt u het resultaat proeven en kopen. Op het terrein zijn ook een aantal werkplaatsen voor ambachtslieden. Er worden Keltische juwelen, voorwerpen uit drijfhout en kunstvoorwerpen gemaakt.


4. Inveraray Castle

Inveraray Castle, sinds 1701 de familiezetel van de clan Campbell, wordt nu bewoond door de 13e Duke & Dutchess van Argyll. In het kasteel zijn prachtige collecties te zien van Oosters en Europees porselein en portretten van Ramsay, Gainsborough en Raeburn. De Armoury Hall bevat oude wapens, die de Campbells verzamelden voor de strijd tegen de Jakobieten. Hie ziet u u ook de sporan (tasje) en het handvat van de dolk van de beruchte/beroemde outlaw Rob Roy MacGregor bewonderen.


5. Doune Castle

Via een smalle weg wordt u naar de ruïne van Doune Castle geleid. Het kasteel is aan het einde van de 14e eeuw gebouwd door de machtige regent van Schotland, Robert Stewart, hertog van Albany. De constructie is eenvoudig met hoofdgebouwen rond een binnenplaats die omringd is door een hoge muur. Als u goed naar dit kasteel kijkt ziet u hoe veiligheid vroeger al hoog in het vaandel stond: de binnenplaats werd met poorten afgeschermd, en er waren weer andere poorten om de gebouwen binnen de kunnen. Aparte trappen gingen naar de vertrekken van de Lord en de bedienden, waar schildwachten stonden. De slaapkamer van de hertog had een eigen nooduitgang.

Dit kasteel is heel erg bekend geraakt nadat hier de film Monty Python and the Holy Grail is opgenomen. Nog niet zo lang geleden is hier gefilmd voor de tv serie Outlander waarin het kasteel figureerde als Castle Leoch, de zetel van de Clan MacKenzie.


6. Scone palace

Scone Palace is een Georgiaans paleis uit de vroege 19e eeuw, gerealiseerd door het ombouwen van het 16e eeuwse paleis van Scone Abbey. De kamers in het paleis staan vol met schitterend antieke meubels, kunst en curiosa. Een bezoek aan Scone Palace neemt dan ook zeker een uur in beslag. Op hetzelfde terrein is Moot Hill, de oudste plek waar Schotse koningen gekroond werden. De Stone of Scone of ook wel the Stone of Destiny, waarop dit gebeurde stond vroeger hier. Om veiligheidsredenen staat De Stone nu in Edinburgh Castle, maar er staat hier wel een replica.


7. Edinburgh Castle

Edinburgh Castle staat op een vulkanische rots en domineert de skyline van Edinburgh. Het is een must voor iedereen die Edinburgh bezoekt. Deze voormalige koninklijke residentie, die eveneens als bastion, kazerne en gevangenis gediend heeft, schonk haar naam aan de stad als samentrekking van het Gaelische woord Din Eidyn, ‘vesting van Edwin’ en burgt.

Edinburgh Castle heeft een aantal interessante en historische plekken die u kunt bezoeken, zoals Saint Margaret’s Chapel, het laatste overblijfsel van het 12e eeuwse kasteel en de kroonjuwelen van Schotland.

Om klokslag 1 uur in de middag wordt het traditionele kanonschot afgeschoten. Een leuk moment en als u op die tijd op het kasteel bent, ga dan zeker even kijken.

U kunt dus zonder meer een paar uur doorbrengen in het kasteel. Edinburgh Castle heeft ook een gezellige tea room waar u een kopje koffie of the of de lunch kunt gebruiken.


8. Eilean Donan Castle

Onbetwist een van de meest gefotografeerde een mooiste kastelen van Schotland is Kasteel Eilean Donan. Het kasteel is ook op menige kalender en koektrommel afgebeeld. Het ligt op een klein eiland, op een dramatisch punt waar drie, met de zee verbonden lochs, bij elkaar komen, omringd door een overweldigend landschap. U kunt het kasteel bezoeken en de geschiedenis ervan leren kennen. Het ene vertrek is nog mooier dan het andere en zeker de keuken is de moeite waard met alle historische aankleding. De burcht vormde het decor voor de film Highlander. De regisseur van de Bondfilm "The World is not Enough" uit 1999 koos deze burcht als hoofdkwartier.


9. Urquhart Castle

Zo'n 3 km ten zuidoosten van het dorpje Drumnadrochit bevindt zich de ruïne Urquhart Castle op een in Loch Ness uitstekende landtong. Het kasteel heeft van de 13de tot de 17de eeuw een sleutelrol gespeeld in de Schotse geschiedenis: wie dit kasteel in handen had, beheerste de Great Glen. Het kasteel werd beurtelings bezet door de Durwards, de Macdonalds en de Grants. In 1691 werd het opgeblazen om de Jakobieten op afstand te houden.

In het bezoekerscentrum kunt u kennis nemen van de interessante en bloedige geschiedenis van het kasteel en er zijn vondsten uit de middeleeuwen te zien. Er is ook een model van het kasteel zoals dat er ooit uit moet hebben gezien. U kunt ook de ruïne zelf bezoeken en vanaf het kasteel genieten van de uitzichten over het loch. Overigens schijnen de meeste waarnemingen van het Monster van Loch Ness gedaan te zijn vanaf het kasteel.

In de Outlander-boeken maken Claire en Frank Randall een dagtrip naar Urquhart Castle.


10. Sterling Castle

Historisch gezien een van Schotlands belangrijkste forten staat in Stirling en de oude stad Stirling heeft zich in feite om dit fort heen gevormd. Het kasteel van Stirling heeft vanwege zijn ligging een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Schotland. Stirling vormt het laatste punt waarop de rivier Forth wat nog bevaarbaar is en geldt als de poort tot de Hooglanden. Vanaf de burcht zijn zeven slagvelden te zien waarop ooit om de onafhankelijkheid van Schotland is gevochten.

Ooit heeft het dienst gedaan als koninklijk paleis en het kasteel is talloze malen verbouwd. Hier is Mary, Queen of Scots opgegroeid en in 1543 in de Chapel Royal gekroond.

Vandaag de dag verwelkomen gidsen, gekleed in historische kostuums u en vertellen u over het leven in de 16e eeuw. Kinderen kunnen zich vermaken in de gewelven, waar zij zich kunnen verkleden en middeleeuwse muziekinstrumenten bespelen. Andere hoogtepunten zijn de grote hal, de Chapel Royal, de Kasteel Exhibition, het Regimental museum, de keukens en nog veel meer.

Er is een restaurant, het Unicorn Café waar u terecht kunt voor een drankje of een maaltijd.


11. Cawdor Castle

Cawdor Castle is al meer dan 600 jaar oud en is sinds de 16e eeuw de woning van de Cawdor- familie. Dit karakteristieke torenhuis, van vier verdiepingen en een zolderverdieping, is door de eeuwen heen uitgebouwd en met liefde en aandacht gevuld met schitterend meubilair, kunstvoorwerpen, fraaie wandtapijten en andere interessante objecten. De legende is dat een ezel, beladen met goud, te rusten ging liggen onder een hulstboom. Hierin zag men een goed teken om een kasteel te bouwen. De resten van de boom zijn nog steeds zichtbaar op de onderste verdieping van de woontoren. Het kasteel is zeer bekend door William Shakespeare's Macbeth, waarin de titelfiguur tot Thane of Cawdor wordt gemaakt. Ten tijde van de echte koning Macbeth bestond het kasteel echter nog niet. Rond het huis liggen een aantal fraai aangelegde en goed onderhouden tuinen, waaronder een ommuurde keukentuin en een serene Tibetaanse tuin. Er is ook een 9-holes (par 32) golfbaan op het terrein, een restaurant en diverse winkeltjes.


12. Fyvie Castle

Aangenomen wordt dat Fyvie Castle oorspronkelijk in de 13e eeuw is gebouwd door Wiliam the Lion. Het kasteel deed dienst als koninklijke vesting tot 1390, kort na de slag bij Otterburn. Het is daarna in bezit geweest van opeenvolgende clan-families, Preston, Meldrum, Seton, Gordon en Leith en elke familie heeft weer een toren toegevoegd aan het kasteel. In het kasteel hangen een aantal beroemde schilderen en er is een verzameling authentieke wapens en wapenuitrustingen te bezichtigen. Op Fyvie Castle worden regelmatig onverklaarbare waarnemingen gedaan. The Grey Lady is waarschijnlijk de geest van Lady Meldrum uit de 13e eeuw. Zij verzocht om na haar dood in de muren van een geheime kamer ingemetseld te worden. Nadat haar overblijfselen in 1920 ontdekt werden en begraven werden in de begraafplaats heeft Lady Meldrum zich regelmatig laten zien. De 'Green Lady', de geest van Dane Lilias Drummond, waart door de gangen van het kasteel, de geur van rozen achterlatend en weeklagend over het verraad van haar echtgenoot, Sir Alexander Seton, die haar verstootte omdat ze hem geen zoon had gebaard. Alexander hertrouwde met de nicht van zijn vrouw, Grizel Leslie. Op de huwelijksnacht heeft de Green Lady met haar vingers de woorden 'D LILIAS DRUMMOND' in de vensterbank gekerfd. Deze woorden staan er nu nog steeds. Er zijn nog veel meer onverklaarbare dingen op Fyvie, maar die moet u zelf gaan ontdekken.


13. Dunrobin castle

Dunrobin is het noordelijkst gelegen grote huis in Schotland met 189 kamers. Het kasteel is een van de weinige kastelen in Schotland dat continue bewoond is geweest vanaf ongeveer 1300 als woning van eerst Earls en later de Dukes of Sutherland. Het kasteel staat aan de Oostkust van Noord-Schotland en kijkt uit over de Moray Firth. Het kasteel lijkt sterk op een Frans chateau en is ontworpen door Sir Robert Lorimer en Sir Charles Barry, die onder andere ook het House of Parliament in Londen heeft ontworpen. Tijdens de eerste Wereld Oorlog is het kasteel gebruikt als marinehospitaal en van 1965 tot 1972 heeft het dienst gedaan als kostschool voor jongens. De tuinen rondom het kasteel zijn in 1850 door Sir Charles Barry ontworpen en hij was geïnspireerd door de tuinen van Versailles in Parijs. Ondanks dat er continu nieuwe aanplant is, is het oorspronkelijke karakter van de tuinen bewaard gebleven.


14 Castle of Mey

Hare Majesteit, Koning Elizabeth, de moeder van Koningin Elizabeth II, zag dit kasteel voor het eerst in 1952. Het kasteel heette toentertijd Barrogill Castle. Zij werd verliefd door de geïsoleerde charme van het kasteel en toen zij hoorde dat het kasteel verlaten was besloot zij het te redden. Vandaag de dag is het een tastbaar eerbetoon aan haar toewijding aan de lokale gemeenschap. U kunt dit kasteel en de kamers die door Koningin Elizabeth werden gebruikt bezoeken, inclusief haar slaapkamer. De algemene indruk is dat het kasteel aanvoelt als een 'thuis'. Vanuit de tuinen en het terrein rond het kasteel heeft u een schitterend uitzicht over de Pentland Firth. Op heldere dagen is het eiland Hoy, een van de Orkney Eilanden, te zien.


15. Ardvreck Castle

Tussen Skiag Bridge en Inchnadamph staat langs de weg (A837) Ardvreck Castle. Dit kasteel ligt op een adembenemend mooie plek aan Loch Assynth. In het kasteel dwalen twee spoken rond. Een spook is een grote man in het grijs gekleed en zou de geest zijn van James Graham. Het andere spook is de geest van een jong meisje. Het verhaal luidt dat MacLeod de hulp van de duivel verkreeg om het kasteel te bouwen. In ruil voor de duivelse hulp werd de dochter van een van de leiders de clan MacLeod beloofd als betaling. In de wanhoop van haar situatie wierp het meisje zich van een van de torens.


Terug

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.