Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Sir Walter Scott

Walter Scott is een van Schotlands meest geliefde schrijvers. Hij is vooral bekend om zijn historische romans en romantische gedichten. Scott werd geboren op 14 augustus 1771 als zoon van een advocaat. Toen hij 2 jaar oud was werd hij getroffen door polio. Hij genas, maar hield een verlamd rechterbeen over aan de ziekte. Hij werd voornamelijk opgevoed door zijn tante Jenny, die hem, onder meer, leerde lezen en schrijven. Op zijn 12e ging hij klassieke studies volgen aan de Universiteit van Edinburgh. Daarna ging hij rechten studeren en begon in 1792 zijn carrière in de advocatuur.

Hij heeft zijn hele leven gereisd naar diverse kuuroorden, op zoek naar behandelingen, verlichting en genezing. Jenny vergezelde hem op die reizen en bracht hem de liefde voor oude Schotse verhalen en ballades bij. Zijn vroegste werk bestaat dan ook uit deze verhalen en vertalingen van Duitse ballades.

Na een aantal niet beantwoorde liefdes trouwde hij in 1797 met Charlotte Mary Carpenter, dochter van een Franse vluchteling. In 1799 werd hij benoemd tot sheriff van Selkirkshire en later tot griffier van de hoogste Schotse rechtbank. Deze posten heeft hij tot en einde van zijn leven bekleed.

Tijdens een buitenlandse reis werd Walter Scott ziek. Hij werd naar zijn landhuis in de Schotse borders, Abbotsford, gebracht waar hij in 1832 overleed, uitkijkend over zijn geliefde rivier 'The Tweed'.

Zijn werk

Het ouvre van Walter Scott is groot en bestaat uit historische vertellingen, vertalingen van Duitse ballades, historische romans en gedichten Ook in Nederland bekende werken zijn: - De Lady of the Lake - De Waverley novellen - Ivanhoe

De Schotse kroonjuwelen

Na de samenvoeging van de parlementen van Engeland en Schotland in 1707, werden de Schotse kroonjuwelen veilig opgeborgen in een kluis in de troonkamer van Edinburgh Castle. De juwelen, 'the Honours of Scotland', bestaan uit de Schotse kroon, het Zwaard van Staat en de Scepter. Deze juwelen stonden symbool voor de Schotse onafhankelijkheid en moesten daarom verborgen worden. De kamer werd afgesloten met versterkte deuren en toevallig of niet, maar de sleutel van de kamer ging verloren. Scott was van echter mening dat de juwelen weer teruggevonden moesten worden en organiseerde een commissie. De deuren werden opengebroken en de juwelen weer teruggevonden. Het zijn de oudste kroonjuwelen in Europa en kunnen nu in Edinburgh Castle bewonderd worden.

Abbotsford

In 1812 kocht Scott de boerderij Cartley Hole aan de Tweed en kreeg het huis de naam 'Abbotsford'. In 1822 liet hij de boerderij slopen en verrees het huidige gebouw in de Scottish baronial stijl. In 1823 was Scott een van de eersten die gasverlichting in het huis liet installeren.

Scott was een echte verzamelaar met een groot historisch besef. Zo is in het huis onder meer een notitieboekje te zien wat aan Napoleon heeft toebehoord tijdens de slag om Waterloo. In een vitrine liggen veel historische voorwerpen, waaronder de beurs van Robert Roy MacGregor, een haarlok van Bonnie Prince Charlie en een kruis dat toebehoorde aan Mary, Queen of Scots. In de bibliotheek bevinden zich meer dan 9.000 vaak zeldzame boeken. In de hal en de wapenkamer zijn veel historische wapens en uitrustingsstukken te zien.

In het in 2013 in gebruik genomen bezoekerscentrum vindt u een souvenirwinkel, waar natuurlijk de boeken van Walter Scott te koop zijn, een interessante tentoonstelling over het leven en het werk van de auteur en een goed restaurant waar u een kopje koffie of de lunch kunt gebruiken of kunt genieten van een uitgebreide 'Afternoon Tea'm, die wel van tevoren gereserveerd moet worden.

Abbotsford, hetac huis van Sir Walter Scott Een detail van het interieur van Abbotsford

Terug

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.