Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

No-deal Brexit en uw huisdier

De kans op een no-deal Brexit wordt met de dag groter. In het Britse parlement is het een chaos en het land is verdeelder dan ooit. Maar wat zijn de gevolgen als u uw huisdier mee wilt nemen naar Schotland? Als er een no-deal Brexit komt dan zullen de landen van de EU, volgens de Britse wet, gezien worden als een 'not listen country'.

Als u met uw hond, kat of fret naar het Verenigd Koninkrijk reist, dan moet u nu al aan een aantal regels voldoen:

 • Uw huisdier moet gechipped zijn
 • Het huisdier moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet tenminste 21 dagen voor de reisdatum gebeurd zijn en deze enting moet volgens schema herhaald zijn.
 • Uw hond moet behandeld zijn tegen lintworm (praziquantel of gelijkwaardig met een bewezen werking tegen de Echinococcus Multilocularis lintworm.
 • U moet een officieel huisdieren-paspoort voor uw hond, kat of fret hebben. U kunt dit aanvragen bij uw dierenarts. In dit paspoort moet het volgende zijn aangetekend:
  • Een beschrijving van het dier
  • Bijzondere kenmerken of hoe het dier anders geïdentificeerd kan worden
  • Vaccinatiedetails
  • De gegevens van de dierenarts
  • De details van de eigenaar (door u ondertekend)

Eisen bij een no-deal Brexit

Aanvullend, in geval dat na de Brexit-datum (29 maart 2019) de EU-landen als 'not listen' worden aangemerkt:

 • Uw huisdier moet een rabiës bloedonderzoek ondergaan om te onderzoeken of de hond in voldoende mate tegen rabiës is beschermd. Dit onderzoek moet door een door de UK vertrouwd laboratorium gedaan worden. Voor Nederland is dat alleen de Landbouw Universiteit Wageningen.
 • Na een succesvol bloedonderzoek moet u nog 3 maanden wachten voordat u met uw huisdier op reis kunt.
 • Uw dierenarts moet een gezondheidsverkaring invullen voor uw huisdier. U moet deze verklaring 10 dagen of korter van uw dierenarts krijgen.

Mocht blijken dat uw huisdier niet volledig aan deze eisen voldoet dan is de kans aanwezig dat uw huisdier het Verenigd Koninkrijk niet in mag of voor 4 maanden in quarantaine moet.

Houdt u er rekening mee dat u 4 maanden voor uw geplande reisdatum met de procedure begint, zodat u op tijd aan alle voorwaarden die worden gesteld kunt voldoen.

Voor hulphonden gelden overigens dezelfde regels.

Dit is een samenvatting van de informatie op de site www.gov.uk/take-pet-abroad. Lees a.u.b. zelf deze informatie nog eens door voordat u met uw huisdier naar Schotland reist. U vindt op deze website ook de gezondheidsverklaring die door uw dierenarts moet worden ingevuld.

Let op! Wij kunnen geen verantwoording nemen als u onverhoopt niet met u huisdier het Verenigd Koninkrijk in mag. U bent zelf verantwoordelijk voor het correct en volledig opvolgen van deze regels.

Met uw huisider naar schotland


Terug
 

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.