Schotland op Maat
Uw persoonlijke gids voor Schotland

Like ons op Facebook en deel deze pagina met uw vrienden.

Bezoek onze Facebook-pagina en volg ons voor nieuws, tips, wetenswaardigheden en mooie foto's van Schotland

https://facebook.com/schotlandopmaat

Burns night

Een feest ter ere van een dichter? Dat kan eigenlijk alleen in Schotland! Elk jaar vieren Schotten over de gehele wereld op of rond 25 januari een feest ter ere van de nationale dichter Robert Burns. De Schotten komen samen voor een traditioneel Burns Supper. Het is een avond met veel traditie, gedichten van Robert Burns, humor en natuurlijk voldoende whisky om de kelen te smeren.

Een Burns Night volgt altijd een vast patroon. Na binnenkomst worden de gasten door de ceremoniemeester welkom geheten en wordt een door Robert Burns geschreven dankgebed uitgesproken:

Some hae meat and canna eat,
And some wad eat that want it,
But we hae meat and we can eat,
Sae let the Lord be Thankit!

Daarna wordt het voorgerecht geserveerd. Traditioneel is dat Cock-a-leekie, kippensoep met prij en pruimen. Na het voorgerecht wordt met groot ceremonieel en met doedelzakmuziek het hoofdgerecht binnen gebracht, Haggis… De ceremoniemeester spreekt de 'Address to a Haggis' uit. Het eerste vers luidt:

Fair fa' your honest, sonsie face,
Great chieftain o' the pudding-race!
Aboon them a' yet tak your place,
Painch, tripe, or thairm:
Weel are ye worthy o'a grace
As lang's my arm.

De Haggis wordt aangesneden en de rest van het hoofdgerecht wordt binnen gebracht, neeps (knolletjes), tatties (aardappelpuree) en een whiskysaus. Het nagerecht bestaat meestal uit het traditionele Schotse toetje Cranachan, met slagroom, honing, frambozen en, natuurlijk, whisky.

De rest van de avond wordt gevuld met 'The Immortal Memory', een speech die een eerbetoon is aan het leven en het werk van Robert Burns. Deze speech wordt met veel humor gebracht en afgesloten met de woorden 'To the Immortal Memory of Robert Burns'.

Vervolgens wordt een humoristische toast gebracht aan alle lassies (dames) in het gezelschap in de 'Toast to the Lassies'. Maar altijd respectvol en galant… De avond wordt afgesloten door het zingen van 'Auld Lang Syne', geschreven door, jawel, Robert Burns.

Should auld acquaintance be forgot,
And never brought to mind?
Should auld acquaintance be forgot,
And auld lang syne!

For auld lang syne, my jo,
For auld lang syne,
We'll tak a cup o' kindness yet,
For auld lang syne.

Burns night


Terug

Wat wilt u graag in Schotland doen?


Privacy
Onze site maakt gebruik van cookies om de werking ervan te controleren en te optimaliseren. Wij volgen u echter niet, respecteren uw privacy en zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. U kunt meer over ons privacybeleid lezen op onze privacy-pagina.